Nog 4 dagen tot de zonsverduistering: zo bereid jij je voor

Op 10 juni kunnen we in Nederland weer genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering. Dan schuift de maan tussen de zon en de aarde, waardoor er een ‘hap’ uit de zon wordt genomen.

Wil je de zon zien veranderen in Pac-Man? We geven je alvast vier tips!

#1 Noteer de datum en tijd
Het is wel fijn dat je precies weet hoe laat de eclips in jouw regio begint. Op Waarnemen.com vind je een handig schema met alle tijden. De eclips zal op 10 juni omstreeks 11:15 uur beginnen. In iets meer dan twee uur tijd kun je vervolgens zien hoe een hap uit de zon eerst groter en daarna weer kleiner wordt. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum circa 29 procent van de diameter en 17% van het oppervlak van de zon bedekt zijn. Om ongeveer 13:30 uur is de zonsverduistering weer voorbij.

Zo zal de gedeeltelijke zonsverduistering zich voltrekken. Afbeelding: hemel.waarnemen.com

#2 Scoor een eclipsbril
Kijk nooit (!!) direct naar de zon. Zonlicht is ontzettend fel. Je kunt je ogen beschadigen als je naar de zon kijkt. Daarom adviseren we om een eclipsbril te gebruiken. Eclipsbrilletjes zijn voorzien van een speciaal beschermend folie, waardoor je veilig naar de zon kunt kijken. Je kunt een eclipsbril online kopen, bij sterrenwachten in de buurt en bij sommige boekhandels, maar zorg er wel voor dat je het brilletje op tijd in huis hebt. Heb je geen eclipsbril? Dan valt er helaas weinig te genieten. Tijdens het hoogtepunt bereikt nog steeds circa 87-81% van het zonlicht de Benelux. Het wordt niet donker en je ziet ook geen krans rond de zon – de zogenoemde corona – want die verschijnt alleen bij een volledige zonsverduistering.

#3 Zoek een onbewolkte plek
Buienradar heeft een speciale wolkenradar, waar je ziet hoe bewolkt het is. De weersverwachting voor komende donderdag: gedeeltelijk bewolkt. Dat gaat dus nog even spannend worden. Gelukkig duurt de gedeeltelijke zonsverduistering ruim twee uur, dus een paar wolkjes hoeven nog geen roet in het eten te gooien.

Precies even groot

De maan en de zon lijken vanaf het aardoppervlak precies even groot. De zon is 400 keer zo groot als de maan, maar de maan staat ook 400 keer dichter bij de aarde dan de zon. De maan is namelijk ruim 380.000 km van ons verwijderd, terwijl de zon 150 miljoen kilometer verder te vinden is. Toch varieert de afstand tussen de aarde en de maan. Soms staat de maan iets dichterbij. Dan kan de maan de zon volledig bedekken en is er een totale zonsverduistering te zien Als de maan net iets verder weg staat, dan zien we geen totale zonsverduistering, maar een ringvormige zonsverduistering. Dit is ook op 10 juni het geval. De ringvormige zonsverduistering is te zien in het noorden van Canada, het noorden van Groenland en Siberië.

#4 Of nog beter.. rijd naar het noorden
Wil je zo lang mogelijk genieten van de zonsverduistering? Rij dan naar het noorden van Nederland. In Den Helder duurt de zonsverduistering twee uur en vijftien minuten, in Groningen een halve minuut korter en in Utrecht twee uur en twaalf minuten. In vergelijking: in Bastenaken duurt de zonsverduistering ‘slechts’ twee uur en vier minuten. Daarnaast hebben de noordelingen nog een ander bijkomend voordeel: in het noorden van Nederland wordt een groter deel van de zon verduisterd. Zo is de maximale grootte van de bedekking in Den Helder 19,3% en in Groningen 18,7%. In Bastenaken wordt slechts 13% van de zonneschijf bedekt.

Wanneer is de volgende zonsverduistering in Nederland?
De komende jaren kun je nog vaker genieten van gedeeltelijke zonsverduisteringen in Nederland. Na 10 juni hoeven we slechts anderhalf jaar te wachten. Op 25 oktober 2022 schuift de maan voor ongeveer 33% voor de zon. Daarna volgt een zonsverduistering op 29 maart 2025. Dan schuift de maan voor ongeveer 35% voor de zon. Het absolute hoogtepunt volgt op 12 augustus 2026, want dan zien we de maan 90% van het zonlicht tegenhouden.

Totale zonsverduistering zien?
Wil je een keer een volledige zonsverduistering meemaken? Dan zul je helaas moeten reizen. De zonsverduistering van 12 augustus 2026 is de perfecte kans, want dan is een totale verduistering zichtbaar in bijvoorbeeld IJsland en Spanje. Of zorg dat je op 2 augustus 2027 in Luxor (Egypte) bent. Ook daar is dan een (lange) volledige zonsverduistering te spotten. Pas in het jaar 2093 is er een ringvormige verduistering zichtbaar in Nederland, gevolgd door een totale zonsverduistering in Groningen in het jaar 2135.

Ben jij helemaal voorbereid? Ga er op 10 juni dan van genieten. Alvast veel plezier!

Bronmateriaal

"Zonsverduistering op 10 juni 2021
" - Waarnemen.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd