Nog 1 dag: Pluto is absoluut niet saai

pluto-nieuw-2

Morgen om 13:49 uur vliegt New Horizons op 12.500 kilometer afstand langs het witte hart op Pluto. Eén ding weten we zeker: de dwergplaneet is absoluut niet saai.

Amateur-astronomen kijken al tien jaar uit naar de eerste scherpe foto’s van dwergplaneet Pluto. Op deze nieuwe foto – gemaakt op 11 juli – zijn veel details te zien. Wie goed kijkt, kan een rond object zien nabij een donker gebied dat ‘de walvis’ wordt genoemd. Mogelijk is dit ronde object een krater. Naast deze krater bevinden zich mogelijk kliffen.

pluto-nieuw-4

Wanneer New Horizons morgen langs Pluto vliegt, ziet het ruimtevaartuig de kant met het grote witte hart. Oftewel: deze kant. Wetenschappers staan te popelen om het overgangsgebied van het witte hart naar de donkere walvis te analyseren.

Wees ooggetuige
Wil je getuige zijn van de scheervlucht van New Horizons langs Pluto? Download NASA’s Eyes On Pluto-app en bekijk realtime de positie van het ruimtevaartuig.

Wanneer verschijnen de eerste beelden van de scheervlucht?
De scherpste beelden ooit van Pluto worden dinsdagavond verwacht. Waarschijnlijk worden in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste bewerkte foto’s gepubliceerd. New Horizons kan niet alle data in één keer versturen. Minder belangrijke gegevens worden op de harde schijf opgeslagen. Het ruimtevaartuig verstuurt deze data in de weken en maanden na de scheervlucht.

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli om 13:49 uur Nederlandse tijd langs Pluto en zijn manen. Het ruimtevaartuig vliegt met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur op een afstand van 12.500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Hierna gaat New Horizons de Kuipergordel verkennen. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd