Niks mis met semantisch geheugen van bejaarden

   GEZONDHEID  Het is niet vreemd dat bejaarden namen door elkaar halen. Zij hebben soms last van namenesia, oftewel ze vergeten namen. Aan de andere kant weten ze wel alles over een persoon te vertellen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe Obama heet, maar wel dat hij de president is van de Verenigde Staten.

  Weetjes over een persoon worden opgeslagen in het semantisch geheugen. Het semantisch geheugen blijft bij bejaarden nog lange tijd goed. Dit is de conclusie van een Canadees onderzoek. In totaal werden 117 gezonde 60 tot 91-jarigen onderzocht.

  Wanneer de proefpersonen een foto van een bekend persoon te zien kregen, kwamen ze niet altijd op een naam. Wel wisten ze informatie te vertellen over de persoon. Het vertellen van informatie over iemand ging sneller wanneer wetenschappers een naam gaven, in plaats van een foto te tonen. Waarschijnlijk vinden ouderen het makkelijker om een naam aan weetjes te koppelen, omdat namen niet veranderen. Gezichten wel.

  De wetenschappers onderzochten ook mensen met Alzheimer. Bij ouderen met deze ziekte is het semantisch geheugen wel aangetast. Een gebrekkig semantisch geheugen kan dus een voortijdig teken zijn dat iemand Alzheimer heeft.

  Bronmateriaal

  "Remembering That Person's Name" - Scientific American

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd