Nijmeegse Vierdaagse: eerste dag is grootste risico

Binnenkort is het weer zover: de Nijmeegse Vierdaagse gaat van start. En met name de eerste dag is een groot risico, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker Thijs Eijsvogels van het UMC St Radboud deed vier jaar lang onderzoek naar de Nijmeegse Vierdaagse en de gevolgen die deze heeft voor de gezondheid. Want hoewel er veel bekend is over de effecten van langdurige inspanning, was er veel onduidelijkheid over de invloed van langdurig wandelen. Eijsvogels volgde voor zijn onderzoek 361 wandelaars.

Uitgedroogd
Hij ontdekte dat de eerste dag de meeste risico’s met zich meebrengt. Maar liefst 21 procent van de wandelaars vertoont uitdrogingsverschijnselen. Bij 15 procent is sprake van een verstoorde zoutconcentratie in het bloed. Met name mannen en mensen die te zwaar zijn, lopen een groot risico op de eerste dag.

WIST U DAT…

…wandelen het brein beschermt?

Hartslag
Ook de hartslag van de wandelaars is op de eerste dag het hoogst. Daarna nemen de risico’s af. Eijsvogels denkt wel te weten hoe dat komt: “Het lichaam past zich dus aan als het zich meerdere dagen achter elkaar inspant.”

Troponine
Eijsvogels keek ook hoeveel troponine er bij de wandelaars vrijkwam. Veel troponine in het bloed wijst op schade aan het hart. Eerder was echter al gebleken dat mensen die zich heel intensief inspannen meer troponine in het hart hebben dan normaal, maar geen beschadigingen aan het hart hebben. Datzelfde blijkt te gelden voor de wandelaars van de Vierdaagse: wel meer troponine, maar geen schade aan het hart.

Het onderzoek van Eijsvogels is bijzonder nuttig. Met name wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse kunnen er hun voordeel mee doen, omdat het enkele nuttige tips oplevert. “Ik adviseer mensen op de eerste wandeldag extra te drinken om uitdroging te voorkomen. Dat geldt nog eens extra voor mannen en lopers met overgewicht. Gewichtsverlies is in dit soort situaties vochtverlies. Dat moet je voorkomen. Is het warm weer, neem dan vaker een pauze, maar rust weer niet te lang bij regen en wind. Dit houdt de lichaamstemperatuur stabiel. Eet voldoende tijdens en na het wandelen en last but not least: train bij mooi en slecht weer.”

Bovenstaande foto is gemaakt door 4daagsestad (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Persbericht UMC St Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd