Neushoorn wint terrein in Nepal

Goed nieuws: Nepal is erin geslaagd om de populatie neushoorns – een kwetsbare diersoort – in drie jaar tijd sterk te laten groeien.

Neushoorns hebben het niet gemakkelijk gehad in het land. Tijdens de burgeroorlog (1996-2006) werd er volop op de dieren gejaagd. Dat is tegenwoordig gelukkig wel ietsje anders, maar het is altijd twijfelachtig of het dier zo’n situatie ooit nog helemaal te boven komt.

534
Tellingen tonen nu aan dat de neushoorns in Nepal terrein winnen. In totaal leven er nu 534 exemplaren. Dat zijn er 99 meer dan in het jaar 2008. En dat is goed nieuws.

WIST U DAT…

…onlangs een zeldzaam roze nijlpaard gespot werd?

Stropers
Maar we zijn er nog niet. Neushoorns lopen – ook in Nepal – nog steeds gevaar. Hoewel er officieel niet op gejaagd mag worden, kunnen veel stropers de verleiding toch niet weerstaan. De hoorn van de neushoorns levert op de zwarte markt duizenden euro’s op en vooral Aziaten zijn dol op de hoorn die veelvuldig in medische behandelingen wordt gebruikt.

Daarnaast wordt het leefgebied van het neushoorn ook steeds kleiner: mensen hebben meer ruimte nodig, waardoor het dier in een hoek wordt gedreven. Dat de populatie in Nepal ondanks al die tegenslagen toch blijft groeien, is vooral te danken aan het feit dat het WNF en de regering de handen ineen hebben geslagen. Ze hopen de populatie de komende jaren verder te laten groeien en de stroperij verder terug te dringen.

Bronmateriaal

"Rhinos reboud in Nepal" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd