Nieuwste Mars-rover krijgt krachtige ogen

NASA’s nieuwste Mars-rover, een robot ter grootte van een kleine auto, heeft eindelijk ogen gekregen. De twee Mast Camera’s van de Curiosity-rover gaan over een paar jaar prachtige foto’s en video’s maken van het Martiaanse oppervlak. Curiosity, voorheen bekend als het Mars Science Laboratorium, wordt in 2011 gelanceerd.

Beide Mast Camera’s maken foto’s met een grootte van 1200 bij 1200 pixels. Ook kunnen de camera’s HD-video’s maken (720p) met een framerate van tien beelden per seconde. Het maken van een 360 graden panorama doet de Curiosity-rover dankzij deze camera’s binnen een uur.

De Curiosity-rover zendt kleine thumbnails ter grootte van 200 bij 150 pixels naar de aarde. Wetenschappers kiezen vervolgens welke foto’s ze graag groter willen zien. Deze foto’s worden vervolgens van het 8 GB grote interne geheugen geplukt.

Curiosity is veel groter dan de huidige Mars-rovers Spirit en Opportunity. Curiosity wordt volgend jaar gelanceerd en landt in de herfst van 2012 op Mars. Eenmaal op Mars zal de grote rover minimaal twee jaar actief blijven. Natuurlijk hopen wetenschappers dat Curiosity net zo lang actief blijft als de huidige Mars-rovers. Die rijden namelijk al meer dan zes jaar rond op het Martiaanse oppervlak.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd