Nieuwe zeewierboerderij start voor de kust van Scheveningen

Anderhalf jaar geleden werd de eerste kilo’s zeewier geteeld op de Noordzee. Vandaag vaart een nieuw prototype uit. Deze nieuwe zeewierboerderij moet de opstap vormen voor zeewierteelt op zee.

Nu de weercondities goed zijn om zeewier te zaaien, zakken twee installaties in het water van de Noordzee. Dit gebeurt vijftien kilometer uit de kust van Scheveningen. Het gaat om vijf meter lange Spoetnik, die wordt ingezet voor kwaliteitstesten. Toch is de vijftig meter lange SMAC-module het kroonjuweel. Deze module moet zoveel zeewier kunnen telen, dat een zeewierboerderij in de toekomst winstgevend is.

Tijdlijn

In 2014 installeerde Stichting Noordzeeboerderij de eerste teeltmodules voor de kust van Texel. Deze modules werden gevuld met babywier. In april 2015 werd er geoogst. Het babywier was inmiddels flink gegroeid.

Verdienmodellen zoeken
De verschillen met het experiment in Texel is groot. “Texel had als doel om aan te tonen dat zeewier ook groeit midden op de ruige Nederlandse Noordzee,” vertelt Koen van Swam aan Scientias.nl. Hij is werkzaam bij adviesbureau Schuttelaar & Partners, één van de bedrijven die zich in de Stichting Noordzeeboerderij verzameld hebben en vastbesloten zijn om de boerderij op zee werkelijkheid te laten worden. “Scheveningen zal zich richten op kwaliteitstesten (vergelijkbaar met Texel) en we gaan een opschaalbaar prototype testen. Met dit prototype kunnen we inzichtelijk maken hoe een toekomstige zeewierboerderij eruit kan komen te zien en wat bijbehorende verdienmodellen zijn.”

Zo is het mogelijk verstandig om gebruik te maken van bestaande installaties voor de kust. Denk bijvoorbeeld aan de tien windparken die voor de Nederlandse kust worden gebouwd. Die ruimte is multi-inzetbaar.

Consumptie zeewier neemt toe
Het is best wel gaaf als je in de toekomst een zeewierburger met zeewier uit de Noordzee kunt eten. “De cultuuromslag is begonnen,” vervolgt Van Swam. “Je ziet steeds meer producten van zeewier. Loempia’s, salades, burgers, spreads, bedlinnen, kleding, lampenkappen, servies, bioplastic. Allemaal van zeewier! Daarnaast zie ik het ook in mijn eigen supermarkt. Nu nog uit Azië, maar hopelijk in de toekomst uit onze eigen onderwatertuin.”

Het is nog spannend hoe het nieuwe experiment gaat verlopen. “Het is een test dus we hopen uiteraard dat alles goed gaat,” zegt Van Swam. “Het zeewier hopen we dan rond april te oogsten.”

Er zijn inmiddels zelfs receptenboeken op de markt met zeewiergerechten.
Er zijn inmiddels zelfs receptenboeken op de markt met zeewiergerechten.

Offshore zeewierteelt
Zeewierteelt is niet helemaal nieuw in Nederland. Zo wordt er in de Oosterschelde al zeewier verbouwd. Maar offshore zeewierteelt is toch wel echt een andere tak van sport. “We zijn één van de weinigen die daar nu mee bezig zijn”, zei Van Swam in een interview in 2014. “Het is echt pionieren.”

Op zoek naar partners
Gaan Koen van Swam en zijn collega’s van Stichting Noordzeeboerderij straks zelf het boerenvak in? “Stichting Noordzeeboerderij is echt de aanjager van deze ontwikkeling. We hebben geen ambitie om zeewierboer te worden. Hiervoor zijn we nog op zoek naar een geschikte partij die hier warm voor loopt. Daarnaast zijn er flinke investeringen voor nodig om de testen en opschaling te realiseren. Een goede samenwerking en flinke investering kan ervoor zorgen dat de ontwikkeltermijn flink wordt ingekort. De stichting probeert deze randvoorwaarden bij elkaar te krijgen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd