Nieuwe vulkaan ontdekt in de Barentszzee

Maak kennis met de Borealis-moddervulkaan! De vulkaan ligt op zo’n 400 meter diepte en is behoorlijk actief; hij spuwt voortdurend modder, vloeistoffen en gassen uit.

Wetenschappers ontdekten de vulkaan tijdens een expeditie naar de Barentszzee. Met behulp van een onderzeeër speurden ze de zeebodem af. Om vervolgens in het zuidelijke deel van de Barentszzee, op zo’n 130 kilometer afstand van Bereneiland (dat het zuidelijkste puntje van Spitsbergen vormt), op de actieve moddervulkaan te stuiten.

In een krater
De onderzoekers hebben de vulkaan de naam Borealis-moddervulkaan gegeven. De Borealis-moddervulkaan bevindt zich op zo’n 400 meter diepte, in het hart van een 300 meter brede en 25 meter diepe krater. Die krater is waarschijnlijk het resultaat van een enorme uitbarsting die zo’n 18.000 jaar geleden plaatsvond en waarbij enorme hoeveelheden methaan vrijkwamen.

Kleine vulkaan
De vulkaan zelf is zo’n 7 meter breed en heeft een hoogte van 2,5 meter. Die geringe omvang weerhoudt de vulkaan er echter niet van om van zich te laten horen; de Borealis-moddervulkaan is volop actief. Zo spuwt deze voortdurend vloeistoffen uit die rijk zijn aan methaan. “Getuige zijn van zo’n onderzeese moddereruptie herinnert me eraan hoe ‘levend’ onze planeet is,” stelt onderzoeker Giuliana Panieri.

Leven
Levend is zeker ook de omgeving van de vulkaan. In de krater waarin deze zich bevindt zijn onder meer zee-anemonen, sponzen, zeesterren, koraal en schaaldieren te vinden. Ook stuitten de onderzoekers er op kokerwormen en uitgestrekte, uit bacteriën opgebouwde matten. “Tijdens deze expeditie ontdekten we dat deze kraters unieke schuilplaatsen zijn die fragiele zeedieren, zoals koraal en sponzen, bescherming bieden tegen menselijke invloeden, zoals de trawlvisserij,” vertelt onderzoeker Beckett Colson.

Diepe sedimenten
Behalve het leven rond de moddervulkaan vinden wetenschappers ook de vulkaan en wat deze uitspuwt, heel interessant. En wel omdat de moddervulkaan ons meer kan vertellen over wat er diep onder die vulkaan te vinden is en gebeurt. Zo spuwen moddervulkanen voornamelijk water en fijne sedimenten die afkomstig zijn van een diepte van enkele honderden meters tot zelfs enkele kilometers.

De Borealis-moddervulkaan is overigens niet de eerste moddervulkaan die in Noorse wateren is ontdekt. In 1995 ontdekten onderzoekers reeds de enige andere moddervulkaan die de Noorse wateren rijk zijn; de Håkon Mosby-moddervulkaan. Deze vulkaan bevindt zich op 1250 meter diepte, op de zeebodem ten zuiden van Spitsbergen. En het is zeker mogelijk dat in het gebied nog meer moddervulkanen op ontdekking wachten, zo stelt Panieri. “We sluiten zeker niet uit dat er nog andere moddervulkanen in de Barentszzee ontdekt gaan worden.”

Bronmateriaal

"New volcano discovered in the Barents Sea" - Arctische Universiteit van Noorwegen
Afbeelding bovenaan dit artikel: UiT / AKMA3

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd