Wetenschappers beschrijven in een paper een nieuwe en bizarre vorm van muzikale hallucinaties. Mensen die deze hallucinaties ervaren, horen liedjes in hun hoofd die ze zelf niet kennen, maar die hun omgeving wel bekend voorkomen.
De onderzoekers baseren hun paper op een studie naar een zestigjarige vrouw. De dame probeerde op een avond in slaap te komen, toen ze muziek hoorde. De vrouw kende de liedjes die ze in haar hoofd hoorde niet. Maar toen ze ze neuriede of zong, herkende haar man ze direct.
Voor het eerst
Het is voor het eerst dat wetenschappers er getuige van zijn dat een patiënt muzikale hallucinaties heeft die ze zelf niet thuis kan brengen, maar die haar omgeving wel bekend zijn. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Frontiers in Neurology.
Vergeten
De vrouw hoorde de liedjes voor het eerst toen ze in slaap probeerde te vallen. Vier maanden later hoorde ze de liedjes de hele tijd door. Soms speelde een liedje zich wel drie weken continu in haar hoofd af om daarna weer plaats te maken voor een andere melodie. Het volume was altijd hetzelfde. Wat de situatie van de vrouw zo uniek maakt, is dat zij de liedjes kon meeneuriën en delen van de teksten kon opnoemen, terwijl ze de liedjes niet eens herkende. Het suggereert dat de liedjes in haar geheugen zaten opgeslagen, maar dat ze er alleen bij kon, wanneer ze hallucineerde. “Meer onderzoek naar de mechanismen achter vergeetachtigheid is nodig,” stellen de neurologen die de vrouw bestudeerden. “In andere woorden: is vergeten informatie echt verloren gegaan of simpelweg niet toegankelijk?”
Muzikale hallucinaties zijn op zichzelf niets nieuws: ze komen vaker voor. Mensen horen dan muziek, terwijl die niet wordt afgespeeld. De meeste mensen weten dat ze hallucineren en ervaren de hallucinaties als zeer vervelend. Een behandeling is er niet. Wat wel nieuw is aan de situatie die de onderzoekers nu beschrijven, is dat de patiënten de muziek niet herkennen, terwijl mensen in hun omgeving de muziek wel kennen. De situatie roept interessante vragen op, vinden de onderzoekers. “Onder meer over het geheugen, vergeetachtigheid en toegankelijkheid van vergeten herinneringen.”