Nieuwe vondst maakt 40.000 jaar oud beeldje compleet

  beeldje

  Wetenschappers hebben een fragment van een 40.000 jaar oud ivoren beeldje ontdekt. Het laat het hoofd van een leeuw zien. In 1931 ontdekten archeologen al het bijbehorende lijf. Het hoofd verandert onze kijk op het beeldje sterk.

  De onderzoekers ontdekten het fragment in de Vogelherd-grot in Duitsland. Hier werd in de jaren dertig van de vorige eeuw al uitgebreid onderzoek gedaan. In 1931 troffen archeologen er een beeldje aan dat het lijf van een leeuw laat zien. Tijdens nieuwe opgravingen troffen onderzoekers het hoofd aan.

  “Dit is één van de beroemdste kunstwerken uit de ijstijd en tot voor kort dachten we dat het een reliëf was,” vertelt onderzoeker Nicholas Conard. “Maar het blijkt nu een driedimensionaal beeld te zijn.”

  Ergens is dat jammer. In de Vogelherd-grot zijn al heel wat beeldjes teruggevonden. Stuk voor stuk zijn ze heel oud: tot wel 40.000 jaar. Daarmee stammen ze uit een periode waarin de figuratieve kunst nog in de kinderschoenen stond. Onder de teruggevonden kunstwerken zijn reliëffen zeldzaam.

  Bronmateriaal

  "How the lion got his head back" - Uni-tuebingen.de
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hilde Jensen / Universität Tübingen.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd