Nieuwe vlindersoort ontdekt op Jamaica

  Onderzoekers hebben in een laatste stukje Jamaicaanse wildernis een nieuwe vlindersoort ontdekt. De vlinder is bruinkleurig, met twee grote gele strepen en heeft een spanwijdte van ongeveer één centimeter.

  Het betreft niet alleen een nieuwe soort, maar ook een heel nieuw geslacht, zo vertelt onderzoeker Andy Warren. “We wisten gelijk dat het een nieuwe soort was, aangezien we geen enkele vlinder kenden die er zo uitziet. Maar het duurde wel enkele maanden voordat we konden vaststellen dat het eigenlijk een heel nieuw geslacht is.”

  Uniek
  De nieuwe soort heeft de naam Troyus turneri gekregen en is één van de 135 vlindersoorten die op Jamaica voorkomt. “Van alle vlinders die enkel op Jamaica voorkomen, is dit waarschijnlijk de meest unieke.” Elke andere vlinder op het eiland heeft of op een ander eiland of op het vasteland verwanten, maar dit exemplaar heeft geen nabije verwanten.”

  WIST U DAT…

  …de lekkende Japanse kernreactor vlinders veranderd heeft?

  Een mannetje
  De onderzoekers vonden in 2011 een vrouwelijke T. turneri. “Maar wanneer je slechts één exemplaar hebt, bestaat de kans dat je gewoon een heel gek exemplaar van een bestaande soort in handen hebt. Ik hoopte echt dat we dit jaar meer exemplaren zouden vinden. En we vonden er exact nog eentje en dat was een mannetje, dus dat was een opluchting.”

  De wetenschappers ontdekten de vlinder in Cockpit Country: één van de laatste stukjes wilde natuur op Jamaica. Dat er in dit kleine stukje wildernis dat al zo veelvuldig bestudeerd is, nog nieuwe soorten ontdekt kunnen worden, is opvallend. Het laat zien dat de aarde met het verlies van de wildernis wellicht veel meer flora en fauna dan gedacht kwijt raakt. De onderzoekers hopen dan ook dat de nieuw ontdekte vlinder uit kan groeien tot een symbool dat mensen aanzet om dit stukje Jamaica te beschermen.

  Bronmateriaal

  "New Jamaica butterfly species emphasizes need for biodiversity research" - UFL.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Florida Museum of Natural History / Jeff Gage.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd