Nieuwe vissoort ontdekt in Peru-Chilitrog

Biologen hebben op 7000 meter diepte een nieuwe vissoort ontdekt. De vis leeft in één van ‘s werelds diepste troggen, waarvan men dacht dat er zo diep geen leven voorkwam. Het gaat om een vis uit de familie van slakdolven. De nieuwe soort is ongeveer 25 centimeter lang en perfect aangepast op een leven op grote diepte. Onderzoekers vonden het dier in de Peru-Chilitrog.

De vis was niet de enige verrassing die de onderzoekers daar op grote diepte opwachtte. Tot grote verbazing van de wetenschappers leven er op deze diepte veel verschillende en uiteenlopende dieren. Zo stuitten de biologen op palingen die op 6000 meter diepte leefde. “Ik durf te wedden dat dit ook een nieuwe soort is,” vertelt onderzoeker Alan Jamieson.

Naast de palingen en nieuwe vissoort bleken er ook diverse kreeftachtige diertjes te leven. De grote diepte is voor hen een voordeel. Ze zijn namelijk gek op de overblijfselen van dode dieren en wanneer een dier aan het wateroppervlak sterft dan zakt diens lichaam naar de bodem. De nieuwe vissoort leeft op zijn beurt weer van de kreeftachtige diertjes.

Foto: University of Aberdeen / Oceanlab

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd