Nieuwe vismethode kan vis redden

Onderzoekers hebben een nieuwe methode om te vissen ontwikkeld. En die methode moet – heel paradoxaal – de vis redden.

Dat blijkt uit een persbericht van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). De nieuwe methode bestaat uit een aantal maatregelen.

Ook de kleintjes
Zo adviseert IUCN vissers om niet alleen grote vissen, maar ook kleinere exemplaren te vangen. De grotere – oudere – vissen zijn namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de voortplanting. Door juist deze vissen uit het water te halen, loopt de visstand een extra klap op, zo is in een uitgebreid rapport te lezen.

WIST U DAT…

Alle eetbare soorten
Daarnaast stelt het IUCN voor dat vissers zich niet langer beperken tot enkele soorten vissen, maar op alle eetbare soorten gaan vissen. Zo wordt de druk op de visstand wat verspreid. Hoeveel er van elke soort gevangen mag worden, zou dan moeten afhangen van de vissen zelf. Overheden moeten zich daarvoor afvragen hoe goed de vissoort in staat is om zich te herstellen.

Door deze maatregelen kan er meer vis worden gevangen, maar wordt de natuur gespaard, zo is in het blad Science te lezen. “We hebben nu voldoende bewijs dat deze aanpak de visserij duurzamer maakt,” stelt onderzoeker Jeppe Kolding. “Het vermindert de impact op het ecosysteem en doet zowel de mariene natuur als de voedselzekerheid goed.”

Bronmateriaal

Persbericht IUCN
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jom (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd