Nieuwe tricorder kan kanker in een vroeg stadium herkennen

tumor

Een nieuwe tricorder van de Stanford universiteit kan gebruikt worden om kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

De tricorder maakt gebruik van microgolven. Deze microgolven reizen door het lichaam en kunnen bijvoorbeeld een tumor een duizendste van een graad verhitten. Dat is nog ruim binnen de veiligheidsmarges. Door deze verhitting zet de tumor uit, waardoor er ultrasone golven worden geproduceerd. De tricorder vangt deze golven op, waardoor de exacte locatie van de tumor vastgesteld kan worden. Dit gebeurt zonder het lichaam aan te raken, zoals bij een echo.

Nog zeker vijf jaar toekomstmuziek
Hoewel de wetenschappers voor hun experiment een stuk vleesachtig materiaal gebruikten, hopen zij in de toekomst de tricorder te testen op mensen. “Wij werken nu zo’n twee jaar aan deze tricorder”, zegt onderzoeker Khuri-Yakub van de Stanford universiteit. “Het apparaat bevindt zich nog in een vroege fase, maar we zijn er van overtuigd dat de tricorder over vijf tot vijftien jaar verkrijgbaar is.”

De tricorder wordt ook gebruikt in de Star Trek-televisieseries en films.
De tricorder wordt ook gebruikt in de Star Trek-televisieseries en films.

Tumor is ultrasone hotspot
Een tumor creëert nieuwe bloedvaten om te blijven groeien. Deze bloedvaten absorberen hitte op een andere manier dan omliggend weefsel, waardoor de tumoren zichtbaar moeten zijn als ultrasone ‘hotspots’. Het grote voordeel van een tricoder is dat zo’n apparaat goedkoper en handzamer is dan een MRI of CT-scan. Daarnaast zijn microgolven veiliger dan röntgenstraling.

Is de ‘verse’ carpaccio echt vers?
Op dit moment werken meer universiteiten aan een tricorder. Onderzoekers van de Tel Aviv universiteit hebben een apparaat gemaakt, dat bestaat uit een hyperspectrale camera en gebruik maakt van fotoverwerkingssoftware. Dit biedt heel veel mogelijkheden. Straks kun je met zo’n camera scannen of de ‘verse’ carpaccio echt vers is. En als je een lekker wijntje drinkt op het terras, kan het apparaat onthullen uit welke regio de wijn komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd