Nieuwe trend: man komt van Venus

De verschillen tussen de man en vrouw worden al jaren aan hun afkomst – Mars en Venus – toegeschreven. Maar dat verandert, zo blijkt uit een onderzoek dat een datingsite samen met onderzoeker Helen Fisher uitvoerde. Waren vrouwen altijd van het trouwen en baby’s, anno 2011 voelen mannen meer voor vastigheid en nageslacht, terwijl vrouwen prat gaan op onafhankelijkheid.

“We hebben sinds het begin van de industriële revolutie gezien dat mannen en vrouwen economisch gezien gelijk werden,” vertelt Fisher. “Maar nu zien we hoe mannen geïnteresseerd raken in een band en verbintenis en hoe vrouwen meer interesse hebben in het behouden van hun onafhankelijkheid.”

Enquête
De resultaten zijn gebaseerd op een enquête onder 5200 volwassenen (zij maakten geen deel uit van de database van de datingsite). De proefpersonen kregen vragen over hun relaties en voorkeuren en onder hen bevonden zich zowel homoseksuelen als heteroseksuelen, jongeren en ouderen en stadse en dorpse types.

WIST U DAT…

…technologische snufjes slecht zijn voor de relatie?

Kind
De antwoorden die de enquête opleverde, zijn verrassend. Neem bijvoorbeeld de singles die geen kinderen onder de achttien hebben. Zo’n 24 procent van de mannen ziet het wel zitten om nog een kind op de wereld te zetten. Onder de vrouwen is dat 15 procent. De heren werden ook veel sneller verliefd: zo’n 54 procent vertelde wel eens liefde op het eerste gezicht te hebben ervaren. Onder de vrouwen had 41 procent dat meegemaakt.

Rolverdeling
Ook de rolverdeling kwamen aan bod. De proefpersonen kregen de vraag voorgelegd of de vrouw de belangrijkste verzorger van de kinderen was. 49 procent van de dames vond van niet. 38 procent van de mannen sloot zich daarbij aan. Fisher concludeert dat vrouwen steeds meer aan zichzelf gaan denken. “Vrouwen verlangen meer dan de mannen naar hun eigen ruimte, hun eigen bankrekening en avondjes uit met vriendinnen.”

WIST U DAT…

Trouwen? Ja!
De single van tegenwoordig kijkt ook heel anders tegen het huwelijk aan, zo blijkt. Van de singles tussen de 21 en 34 gaf 62 procent van de mannen en vrouwen aan wel te willen trouwen. Slechts 9 procent wilde dat niet. De rest – 29 procent – twijfelde nog.

Ook dat wat mensen in een relatie zoeken, verandert, zo stelt Fisher vast. Slechts twintig procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen geeft aan een partner op basis van diens etnische achtergrond uit te kiezen. Ook geloof is minder belangrijk: slechts 17 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen maakt op basis daarvan een keuze. Trouw wordt als één van de belangrijkste vereisten gezien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd