Nieuwe touchscreens gemaakt van nanodraadjes?

Niemand ontsnapt er nog aan: touchscreens. Tegenwoordig zijn ze overal terug te vinden: in computerschermen, GSM’s, tabletcomputers, en noem maar op. Maar touchscreens zijn ook duur om te maken. De vraag is dan ook: kan het goedkoper?

“Nanodraadjes zouden het probleem kunnen oplossen,” menen wetenschappers van de Universiteit van Stanford. Deze nieuwe technologie zou ‘onmiddellijk’ gebruikt kunnen worden voor elektronische apparaten. De wetenschappers publiceerden in de ACS Nano een artikel over hun idee. “Ze kunnen zo van de pers rollen,” zegt Yu Cui, een wetenschapper van de Universiteit en mede-auteur van het artikel. “Het zou heel snel gaan en bovendien spotgoedkoop.”

Vandaag de dag zijn de meeste touchscreens en zonnepanelen gemaakt op basis van glas. Het harde, isolerende glas helpt bij het beschermen en ondersteunen van de dunne laag van elektrisch geleidende metalen. Maar glas is broos en zwaar. Wanneer een object een zonnepaneel raakt, of een persoon laat zijn GSM-toestel vallen, dan bestaat de kans dat het glas breekt.

Touchscreens gemaakt van dunne plastic bekleding met zilveren en gouden nanodraadjes wegen veel minder, nemen minder volume in beslag en zijn fleixbeler dan oude modellen. En de productie zou tot honderd keer sneller kunnen verlopen.

Bronmateriaal

Silver Gold Touch Screens - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd