Nieuwe touchscreen laat gebruikers icoontjes ‘voelen’

Nokia heeft een nieuw soort touchscreen ontwikkeld, waarmee het mogelijk is om icoontjes en foto’s te voelen. De technologie maakt gebruik van elektrovibratie, een effect waardoor de tastzin van de huid voor de gek wordt gehouden. Door de bovenste laag verschillende voltages te geven, voelt het touchscreen op iedere plek anders. Bij hogere voltages voelt het touchscreen glad, bij lagere voltages ruw.

Elektrovibratie
“De illusie van textuur geeft de gebruiker feedback”, zegt Nokia-onderzoeker Piers Andrew. “Het effect is al bekend sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw.” Het effect trad vaak op bij elektrische apparaten, die slecht geaard waren. Mensen konden dan een mysterieus, ruw oppervlak voelen.

Het effect onstaat door een elektrostatische aantrekkingskracht tussen metaal en waterrijke gelijdende lagen in de huid. Er ontstaat een verandering in wrijving, waardoor een oppervlak gladder of ruwer aanvoelt.

Geleider en isolator
Om dit effect te realiseren in een telefoon, plaatste Nokia twee dunne lagen op een LCD-display: een transparante geleidende laaag en een transparante isolatielaag. Wanneer een gebruiker een telefoon vasthoudt en met een andere hand het scherm aanraakt, dan ontstaat er een gesloten circuit. De geleider zorgt voor een bepaalde spanning (tussen 50 en 200 hertz), waardoor een gebruiker textuur denkt te voelen.

Aangezien de geleidende laag slechts één frequentie kan hebben, is het niet mogelijk om meerdere texturen tegelijkertijd te voelen.

WIST U DAT…

…de telefoon van de toekomst geen toetsenbord nodig heeft?

In de winkel
Wanneer lanceert Nokia deze telefoon? Voorlopig nog niet. Op dit moment wordt het nieuwe touchscreen getest in het laboratorium van het Finse bedrijf. In een later stadium wordt de techniek in Nokia-telefoons toegepast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd