Nieuwe techniek verandert elk oppervlak in een accu

Wetenschappers hebben oplaadbare batterijen ontwikkeld die u net als verf op elk oppervlak kunt spuiten. Grote kans dat we straks dus overal omringd worden door energie.

Een normale oplaadbare batterij bestaat uit verschillende onderdelen. Onderzoekers hebben die onderdelen nu in verf gestopt. Zo ontstond een oplaadbare batterij die – in vijf lagen – op wanden gespoten kan worden.

De samenstelling van de batterij. Afbeelding: Neelam Singh / Rice University.

Experiment
Na urenlang geëxperimenteerd te hebben, kon de verf dan eindelijk zijn vuurdoop ondergaan. Deze werd op negen tegels van een badkamer aangebracht. De tegels werden met elkaar in contact gebracht en één tegel werd voorzien van een zonnecel. Wanneer de batterijen helemaal vol waren – ze haalden een deel van hun energie uit de zonnecel – konden ze 40 LED-lampjes gedurende zes uren laten branden. De batterijen produceerden in die periode een stabiele 2,4 volt.

Capaciteit
In het experiment dat hierboven wordt beschreven, werd de verf gespoten. Maar deze kan ook met de hand worden aangebracht. In dat geval bleek de capaciteit van de batterijen bijzonder stabiel te blijven. De onderzoekers laden de batterijen zo’n 60 keer opnieuw op. En de capaciteit van de batterijen liep daardoor slechts heel beperkt terug.

De verf kan op allerlei oppervlakken worden aangebracht: tegels, glas, roestvrijstaal, enzovoort. In theorie kunt u uw hele huis dus veranderen in een oplaadbare batterij. Zeker in combinatie met zonnecellen is de verf heel interessant: wanden kunnen dan niet alleen energie opslaan, maar deze ook opwekken. De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor hun werk. Aan de batterij kan natuurlijk nog wel wat gesleuteld worden, maar de techniek om deze vervolgens toe te passen, is er al. “Verfspuiten is al een industrieel proces, dus het moet heel gemakkelijk zijn om dit in de industrie toe te passen,” concludeert onderzoeker Neelam Singh.

Bronmateriaal

"Rice researchers develop paintable battery" - Rice.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeff Fitlow / Rice University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd