Nieuwe techniek maakt voertuig onzichtbaar

Speciale panelen aan de buitenkant van een legervoertuig kunnen het transportmiddel in zijn geheel onzichtbaar maken op infraroodbeelden.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Op de buitenkant van bijvoorbeeld militaire voertuigen worden panelen aangebracht. Deze panelen kunnen heel snel van temperatuur veranderen.

Achtergrond
Camera’s op het voertuig maken een infraroodbeeld van het gebied achter het voertuig en zorgen ervoor dat de panelen dat beeld weergeven. Zo kan zelfs een bewegend voertuig onzichtbaar worden gemaakt. Ook kan een voertuig zich op deze manier voordoen als een ander voertuig.

WIST U DAT…

…ook gebeurtenissen onzichtbaar gemaakt kunnen worden?

Spectrum
Op dit moment richt het onderzoek naar de methode zich vooral op infraroodbeelden, maar de onderzoekers willen dat graag uitbreiden. Zo willen ze kijken of ze voertuigen ook in andere spectra met deze techniek onzichtbaar kunnen maken.

De panelen draaien op elektriciteit, maar verbruiken relatief weinig. Ze doen bovendien niet alleen dienst als ‘onzichtbaarheidsmantel’, maar ook als pantser. Volgens de ontwikkelaar van de techniek kunnen niet alleen tanks, maar ook schepen en helikopters onzichtbaar worden gemaakt. Ook gebouwen zouden in principe zo van infraroodbeelden kunnen ‘verdwijnen’.

Bronmateriaal

"Hexagonal panels could make vehicles invisible" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door BAE Systems (via BAEsystems.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd