Oude en bijzonder kwetsbare archeologische vondsten kunnen eindelijk gedateerd worden. Dat beweren onderzoekers. Zij ontwikkelden een techniek waarbij de leeftijd van voorwerpen zonder deze te beschadigen kan worden vastgesteld. Hoop dus voor mythes zoals de lijkwade van Turijn.
“Deze techniek is klaar om een revolutie ten opzichte van de koolstof-datering te veroorzaken,” voorspelt onderzoeker Marvin Rowe. In tegenstelling tot de koolstof-14-methode waarbij stukjes van een voorwerp verbrand moeten worden om de leeftijd vast te stellen, beschadigt de nieuwe techniek voorwerpen niet. “In theorie kan deze zelfs gebruikt worden om de lijkwade van Turijn op leeftijd te schatten.”
De nieuwe techniek werkt als volgt. De wetenschappers plaatsen het object in een speciale kamer met plasma: een elektrisch geladen gas. Daarna begint het gas zachtjes en voorzichtig het oppervlak van het voorwerp te oxideren. Hierbij komt koolstof-14 vrij. Dat kan vervolgens geanalyseerd worden. In feite vormt de techniek een voorzichtige variant op de koolstof-14-methode.
De onderzoekers hebben de techniek al op twintig verschillende, organische substanties zoals hout, leer, haar en bot uitgeprobeerd. De resultaten van hun proeven kwamen overeen met de resultaten van de ‘gewone’ koolstof-datering.
Volgens de onderzoekers is het mogelijk om de plasmakamer te vergroten en ook grotere objecten zoals kunstwerken en de lijkwade van Turijn – waarvan velen denken dat het de lijkwade van Jezus is – te onderzoeken.