Nieuwe tarantula vernoemd naar Johnny Cash

Biologen hebben veertien nieuwe spinnen ontdekt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Eén van de spinnen is vernoemd naar de bekende zanger Johnny Cash.

“We horen vaak dat er nieuwe soorten worden ontdekt in uithoeken van de wereld, maar hoe bijzonder is het dat er ook nieuwe spinnensoorten leven in onze eigen achtertuin?”, zegt hoofdauteur Dr. Chris Hamilton. “De zesde massa-extinctie is nu bezig, maar desondanks weten we bijzonder weinig over de biodiversiteit van onze planeet, zelfs als het gaat om charismatische wezens, zoals tarantula’s.”

De tarantula’s binnen het genus Aphonopelma zijn de meest unieke spinnen in de Verenigde Staten, o.a. omdat er sprake is van veel verschillen in formaat. Sommige Aphonopelma-spinnen zijn 15 centimeter groot, terwijl andere op een muntje van 5 eurocent passen.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat er vijftien Aphonopelma-spinnen in de Verenigde Staten leefden. Dit aantal is verhoogd naar 29 soorten. Eén spin is vernoemd naar Johnny Cash, de beroemde zanger van liedjes als ‘Hurt’, ‘Walk The Line’ en ‘Ring Of Fire’. De Aphonopelma johnnycashi is namelijk gevonden nabij Folsom Prison, waar Johnny Cash ooit een liedje aan wijdde (Folsom Prison Blues) en waar de zanger ook een live-optreden gaf aan gevangenen. Het live-album ‘At Folsom Prison’ werd een groot succes en is volgens Time één van de honderd beste albums aller tijden.

Daarnaast is een volwassen Aphonopelma johnnycashi-mannetje volledig zwart, net zoals Johnny Cash graag in het zwart gekleed ging. Benieuwd naar de Johnny Cash-spin? Je ziet ‘m hieronder!

johnnycashi

Hoewel de Aphonopelma-spinnen er angstaanjagend uitzien, vormen ze geen bedreiging voor mensen. Ze bijten niet vaak en zijn niet gevaarlijk. “Het zijn eigenlijk teddyberen met acht poten”, grapt Hamilton. Tjah…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd