Nieuwe taal ontdekt op oude brief

Archeologen hebben een gloednieuwe, maar reeds lang verdwenen taal ontdekt. Aantekeningen op de achterkant van een 400 jaar oude brief van een Spanjaard wezen de wetenschappers op de onbekende taal die waarschijnlijk jarenlang door de mensen in het noorden van Peru gesproken werd. Archeologen zijn enthousiast over de vondst.

De oude brief werd in 2008 ontdekt en is van de hand van een onbekende Spaanse schrijver. Pas recent bestudeerden wetenschappers ook de achterkant van de brief en daar wachtte hen een verrassing. De auteur had er Spaanse en Arabische cijfers vertaald in een mysterieuze taal die de moderne wetenschappers nog nooit hadden gezien.

Verschil
“De brief vertelt ons iets over een taal die heel erg verschilt van de talen die we ooit kenden,” vertelt archeoloog Jeffrey Quilter. “En het suggereert dat er nog veel meer te ontdekken valt.”

Quechua
Het is mogelijk dat de ontdekte taal enkele overeenkomsten heeft met Quechua. Deze taal wordt nog steeds door een deel van de inheemse bevolking van Peru gesproken. De ontdekte taal heeft echter – ongeacht of er een verband is met de moderne taal – een geheel eigen tongval.

Tientallen
In de brief worden de getallen één tot en met tien, 21, 30, 100 en 200 vertaald. Dat wijst erop dat de Peruaanse taal een tientallig stelsel hanteerde. En dat vertelt meer dan u op het eerste gezicht zou denken. Zo gebruikten veel culturen in het verleden een heel ander systeem. Neem de Maya’s: zij rekenden met twintigtallen.

De nieuw ontdekte taal laat maar weer eens zien hoe cultureel divers Peru in die tijd was. “Wij denken vaak aan een confrontatie tussen Spanjaarden en de inheemse bevolking, maar op vrijwel elke locatie was de confrontatie veel diverser.”

Foto: Jeffrey Quilter

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd