Nieuwe taal ontdekt in India

Wetenschappers hebben in een verlaten deel van India een nieuwe taal ontdekt. De taal verschilt sterk van de honderd en vijftig andere talen in dit gebied. De onderzoekers hadden hun ontdekking niet al te lang moeten uitstellen; de taal wordt namelijk bedreigd: deze staat niet opgeschreven en slechts 800 tot 1.200 mensen spreken het ‘Koro’.

De taal werd ontdekt door taalkundigen. Zij maakten deel uit van het Enduring Voices-project van National Geographic. Deze groep deskundigen zoekt naar bedreigde en vooralsnog onbekende talen.

Anders
De onderzoekers waren eigenlijk op zoek naar twee andere talen toen ze op het Koro stuitten. “We realiseerden ons al snel dat dit (de taal, red.) in alle opzichten anders was,” vertelt onderzoeker David Harisson.

WIST U DAT…

…onderzoekers recent ook al een nieuwe taal op een oude brief ontdekten?

Retour
Veel reden voor vreugde is er niet: de taal wordt sterk bedreigd. “We vonden iets wat op zijn retour was,” merkt één van de onderzoekers op. “Als we tien jaar hadden gewacht om deze reis te maken, hadden we lang niet zoveel sprekers (van deze taal, red.) gevonden.” De taalkundigen hopen in een nader onderzoek te kunnen achterhalen hoe de taal ontstaan is en hoe deze zolang verborgen is gebleven.

In totaal zijn er voor zover wij weten zo’n 6.909 talen op de wereld. Ongeveer de helft daarvan is net als het Koro zeer kwetsbaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd