In het noorden van Australië hebben wetenschappers een nieuwe taal ontdekt, gebaseerd op het traditionele Warlpiri. De taal wordt gesproken door een inheemse bevolking en is een unieke combinatie van verschillende talen.
Warlpiri wordt door ongeveer 4.000 mensen gesproken in de Tanamiwoestijn. Mensen die lid zijn van een subgroep – Lajamanu – spreken een unieke vorm van de taal. Hier wisselen de sprekers tussen verschillende talen. Het is een van de weinige mengtalen in de wereld en staat op het punt om uit te sterven.
Zeldzaam
Mengtalen bestaan meestal uit een combinatie van elementen uit twee talen. Deze combinaties kunnen verschillen; zo kan het grotendeel van de woordenschat uit de ene taal komen en de meeste grammatica uit de andere taal. De nieuwe gevonden taal is een beetje anders, wat hem zeer zeldzaam maakt. Ten eerste bestaat de ‘lichtere’ vorm van Wirlpiri uit méér dan twee talen. Ten tweede komen de constructies van werkwoorden en zelfstandig naamwoorden ook weer uit andere talen.
Licht Warlpiri
De bevolking van Lajamanu wisselen tussen talen als Warlpiri, Engels en een op Engels gebaseerde creoolse taal. Dit lichte Warlpiri ontstond toen kinderen in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw het wisselen tussen verschillende talen zich eigen maakten door middel van een apart taalkundig systeem. Het werd hun nieuwe taal met daarin een werkwoordenstructuur gebaseerd op het Engels en Creools en een zelfstandig naamwoordensysteem van het Warlpiri. Daarnaast bevat de taal nog eens een hoop andere structuren gebaseerd op de drie talen. Toen de kinderen opgroeiden, gaven zij hun taal door aan hun eigen kinderen en op die manier ontstond de unieke taal.
Het creëren van een taal als het ‘lichte Warlpiri’ gebeurt wel vaker. Bijvoorbeeld in Creoolse talen, maar ook in talen op de Balkan. Volgens de onderzoekers worden al deze talen gevormd door elementen uit verschillende talen te combineren. Aangezien dit op meerdere plekken in de wereld gebeurt, is het volgens het team een ongewoon maar toegankelijk fenomeen.