Nieuwe superrobot kan niet struikelen

superrobot

Het duurt niet lang meer of de eerste robots worden ingezet om militairen, brandweermannen of agenten te helpen. DARPA onthult de allernieuwste Atlas superrobot. Deze robot kan traplopen en rennen, en dat allemaal zonder te struikelen.

Atlas lijkt op een mens. Deze robot beschikt over twee armen, twee handen, een torso, twee benen, 28 hydraulisch aangedreven gewrichten en camera’s.

Atlas is een robot die is gebouwd door Boston Dynamics voor de DARPA Robotics Challenge. Binnenkort krijgen zes verschillende teams allemaal een exemplaar van Atlas om te tweaken. Deelnemende teams zijn o.a. de Carnegie Mellon universiteit, de Drexel universiteit, NASA’s Jet Propulsion Laboratorium en Virginia Tech. Om de competitie te winnen moet ieder team drie verschillende taken succesvol afronden, zoals een looptest, een rijtest en een manipulatietest. Tijdens de manipulatietest moet de robot diverse voorwerpen gebruiken of aan elkaar koppelen, zoals blusslangen, kleppen of knoppen. Deze drie taken zijn essentieel als Atlas-robots ooit ingezet gaan worden tijdens een kernramp, bijvoorbeeld om mensen te redden of om een kerncentrale af te sluiten.

DARPA en Boston Dynamics werken regelmatig samen om nieuwe robots te maken. Deze vruchtbare samenwerking resulteert in pareltjes, zoals de robotcheeta. Deze robotcheeta legt 45,5 kilometer per uur af en dat is sneller dan de topsnelheid van Usain Bolt (43,93 km per uur).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd