De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie. De krimp van het bbp is veel groter dan eerdere modellen becijferden.
Volgens nieuwe berekeningen van het UNSW Institute for Climate Risk & Response (ICRR) neemt het wereldwijde bbp tegen 2100 met 40 procent af als de aarde met 4 graden opwarmt. Dat is veel meer dan de eerder geraamde 11 procent.
Fout in huidige modellen
Er bleek een fout te zitten in de huidige economische modellen waarmee de economische schade van klimaatverandering wordt berekend. Dat heeft behoorlijke gevolgen, want tot nu toe werd voor het wereldwijde klimaatbeleid rekening gehouden met veel minder economische neergang.
Om de schade aan de wereldeconomie binnen de perken te houden stellen de onderzoekers dan ook dat de opwarming onder de 1,7 graden moet worden gehouden. Dat is veel minder dan de 2,7 graden, waar eerdere modellen van uitgingen.
Problemen in de toeleveringsketen
Hoofdonderzoeker dr. Timothy Neal zegt dat zijn analyse gebruik maakt van traditionele economische kaders die onmiddellijke transitiekosten afwegen tegen klimaatschade op de lange termijn. “Economen hebben altijd gekeken naar historische gegevens waarin weersomstandigheden worden vergeleken met economische groei om de kosten van klimaatschade te berekenen”, legt hij uit.
Waar ze volgens hem geen rekening mee houden, zijn onderbrekingen in de wereldwijde toeleveringsketens. “In een warmere toekomst kunnen we een reeks verstoringen van de toeleveringsketens verwachten, veroorzaakt door extreme weersomstandigheden wereldwijd.” En daardoor ontstaan veel meer economische problemen dan eerder gedacht.
Meer maatregelen nodig
Volgens de onderzoeker zijn de economische argumenten voor krachtigere maatregelen tegen klimaatverandering dan ook duidelijk. “Omdat er geen rekening is gehouden met deze schade, hebben eerdere economische modellen onbedoeld geconcludeerd dat zelfs ernstige klimaatverandering geen groot probleem was voor de economie.”
Tot nu toe zijn enkel nationale modellen gebruikt om voorspellingen te doen over de economie. Die hebben ook het klimaatbeleid bepaald van grote landen en zelfs een cruciale rol gespeeld in internationale akkoorden.
Iedereen heeft er last van
De bijgewerkte prognose moet alle landen laten zien dat ze economisch kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. “Er wordt aangenomen dat sommige koudere landen, zoals Rusland of Canada, profiteren van klimaatverandering, maar door de afhankelijkheid van de toeleveringsketen is geen enkel land immuun.”
Maar Neal zegt dat er nog werk aan de winkel is. Zijn onderzoek houdt geen rekening met klimaatadaptatie, zoals menselijke migratie, die politiek en logistiek complex is en nog niet volledig is gemodelleerd. “We blijven leren van de manier waarop klimaatverandering onze economie beïnvloedt, van stijgende voedselprijzen tot verzekeringskosten, en we moeten reageren op nieuwe informatie als we in ons eigen belang willen handelen.”
Met andere woorden: deze studie duidt erop dat de economische gevolgen van klimaatverandering veel ernstiger zijn dan gedacht. Er is dus des te meer reden om de CO2-uitstoot terug te dringen en zo te voorkomen dat de wereldeconomie aan het eind van deze eeuw instort.