Nieuwe studie onthult: dit zijn de drie beste strategieën om te stoppen met roken

Een nieuw onderzoek heeft de drie meest effectieve strategieën blootgelegd om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. Wel belangrijk om meteen te vermelden: niet alle methoden zijn beschikbaar in Nederland.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG), een non-profitorganisatie gespecialiseerd in tabaksverslaving, heeft een schat aan gegevens geanalyseerd. De onderzoekers hebben voor de studie veertien Cochrane-reviews onder de loep genomen. Cochrane-reviews zijn uitgebreide onderzoeken die resultaten van meerdere wetenschappelijke studies samenvatten, met als doel om conclusies te trekken over de effectiviteit van medische behandelingen.

De gouden drietand tegen rookverslaving
Uit het onderzoek komen drie methoden naar voren die rokers de beste kans bieden om te stoppen. Eerst is er het gebruik van Varenicline, een receptgeneesmiddel dat in Nederland bekend stond onder de merknaam Champix. Het middel vermindert de trek in nicotine en verzacht ontwenningsverschijnselen. Belangrijk om op te merken: Champix is sinds 2021 niet meer beschikbaar in Europa. Alternatieve gelijkaardige stoffen zoals bupropion, in Nederland bekend onder de merknaam Zyban, kan je wel nog verkrijgen. Uit de studie blijkt trouwens dat ook bupropion in combinatie met de twee technieken hieronder effectief blijkt.

Het tweede meest effectieve middel is cytisine, een plantaardige stof die in Oost-Europa al decennialang wordt gebruikt en in onder meer het Verenigd Koninkrijk op recept verkrijgbaar is. Cytisine biedt ondersteuning bij het stoppen met roken doordat het de effecten van nicotine nabootst. Ook deze stof is in Nederland echter niet verkrijgbaar.

De derde meest effectieve manier om te stoppen met roken, blijkt uit de studie, zijn elektronische sigaretten met nicotine. Rokers kunnen daarmee op een alternatieve manier nicotine binnenkrijgen terwijl ze stoppen met roken. Wel belangrijk om op te merken: elektronische sigaretten zijn nog altijd verre van gezond. Hoewel je er geen teer mee binnenkrijgt en ook het risico op kanker wellicht lager ligt, begint het bewijs zich op te stapelen dat ze even slecht zijn voor je hart en vaten als gewoon roken. Volgens de studie werken ze echter zeer goed als tijdelijk hulpmiddel.

De kracht van therapie
Het onderzoek benadrukt dat deze methoden het meest effectief zijn wanneer ze worden gecombineerd met gedragstherapie. Daarnaast blijkt (zoals hierboven al vermeld) ook bupropion effectief. Ook nicotinevervangende therapieën, bijvoorbeeld nicotinepleisters of kauwgom, kunnen helpen, vooral wanneer de twee worden gecombineerd.

Dr. Hartmann-Boyce, een van de auteurs van de studie, die gepubliceerd werd in vakblad Addiction, benadrukt het belang van deze bevindingen: “Voor mensen die sigaretten roken is stoppen met roken het beste wat ze kunnen doen voor hun gezondheid. Veel mensen vinden het echter moeilijk om dit te doen. Gelukkig is er sterk bewijs dat het gebruik van een aantal verschillende manieren om te stoppen met roken werkt.”

Miljoenen mensen sterven elk jaar
Wereldwijd is roken nog steeds een van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van ziekte en sterfte, met jaarlijks meer dan 7 miljoen sterfgevallen tot gevolg. In Nederland rookt nog steeds ongeveer 19 procent van de volwassenen, ondanks jarenlange voorlichtingscampagnes en beleidsmaatregelen. “Stoppen met roken is moeilijk en sommige mensen vinden het moeilijker om te stoppen dan anderen, maar tabak is een van de dodelijkste legale consumentenproducten. Het is dus belangrijk om hulp te zoeken bij het stoppen”, zegt Jonathan Livingstone-Banks, hoofdauteur van de studie.

Roken heeft ernstige gezondheidsgevolgen, waaronder een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longkanker, chronische obstructieve longziekte (COPD) en andere longinfecties. Het vermindert de longfunctie en kan leiden tot ademhalingsproblemen en verminderde algehele gezondheid. Naast de directe lichamelijke effecten draagt roken ook bij aan vroegtijdige veroudering van de huid en kan het de vruchtbaarheid verminderen. Bovendien is roken schadelijk voor omstanders door de blootstelling aan tweedehands rook, die ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd