Nieuwe stam ontdekt in Braziliaans regenwoud

Wetenschappers hebben in Brazilië een nieuwe stam ontdekt. De stam bestaat uit 200 mensen en heeft nog geen contact met de buitenwereld gehad.

Wetenschappers ontdekten de stam met behulp van satellietbeelden. Op de beelden waren ‘gaten’ in het dichte bos te zien. Bij nader inzien bleek dit het werk van de stam te zijn.

WIST U DAT…

…er in het regenwoud stammen leven die geen abstract idee van tijd hebben?

Met een vliegtuigje werd over het gebied heengevlogen om een beter beeld van de mensen te krijgen. De onderzoekers troffen een dorpje aan waarin ongeveer 200 mensen leefden en diverse hutten stonden. Op akkers werden noten, bananen en maïs verbouwd.

De exacte locatie van het dorpje wordt niet vrijgegeven om de mensen te beschermen. Dat wil echter niet zeggen dat de stam nu veilig is, zo benadrukt FUNAI, een overheidsinstelling die zich inzet voor het behoud van inheemse stammen. De nieuwe stam ondervindt nu of in de toekomst ongetwijfeld hinder van overbevissing, de jacht, mijnwerk, zendelingen en drugshandel nabij de grens. Contact met andere mensen kan hun hele cultuur op zijn kop zetten.

De foto’s in dit artikel laten de hutjes van de stam zien. Foto’s: FUNAI.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd