Nieuwe soort zeeslak ontdekt

Bioloog Jeff Goddard heeft in ondiep water in het zuiden van Californië een nieuwe soort zeeslak ontdekt. Dat meldt National Geographic. Het kleurrijke diertje heeft de naam Flabellina goddardi gekregen en valt op vanwege diens bijzondere voortplantingsgedrag. De slak legt op de bodem een lange ‘draad’ vol met duizenden eitjes neer.

Goddard nam de slak mee naar het laboratorium en niet lang daarna wachtte hem een verrassing: honderden kleine zeeslakjes. Ergens had de bioloog het al wel aan zien komen. Net als de meeste zeeslakken is de Flabellina goddardi transparant en kan men de geslachtsklieren zo zien zitten.

De zeeslak legt zijn eitjes in de vorm van een hele lange draad. Zo is hij er zeker van dat alle eitjes voldoende zuurstof krijgen. “De hele draad zit vol met duizenden eitjes,” vertelt Goddard. Zodra de eitjes uitkomen, verschijnen er kleine slakjes die nog het meeste van een slang weg hebben.

Goddard is blij met de vondst en meent dat het ons weer eens herinnert aan al die onontdekte soorten die nog op ons wachten. “Er zijn nog steeds heel veel soorten – vooral in de oceanen en zelfs in onze achtertuin – die we niet hebben beschreven.” En die zijn net als deze kleurrijke zeeslak absoluut het ontdekken waard.

Voor meer foto’s (van onder meer de eitjes), kunt u hier terecht.

De gloednieuwe soort met de 'draad' vol eitjes. Foto: Jeff Goddard

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd