Nieuwe uilsoort met bijzonder liedje ontdekt

uil

Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Lombok een nieuwe soort uil ontdekt. De vogel houdt er een bijzonder liedje op na dat eigenlijk maar uit één noot bestaat.

De onderzoekers hebben de uil de naam Otus jolandae gegeven. De uil komt enkel op het eiland Lombok voor. Het is voor het eerst dat een vogelsoort wordt aangetroffen die enkel op dit eiland leeft.

O. jolandae. Foto: PLoS ONE - doi:10.1371/journal.pone.0053712.g001.
O. jolandae. Foto: PLoS ONE – doi:10.1371/journal.pone.0053712.g001.
Verwarring
Dat de uil zo lang onopgemerkt is gebleven, is goed te verklaren. Lang werd gedacht dat deze tot een andere uilensoort behoorde. Maar toen de onderzoekers zich nog eens goed in het liedje van de uil verdiepten, ontdekten ze grote verschillen tussen het gezang van O. jolandae en de liedjes van de uilensoort waar ze deze lang onterecht onder hadden geschaard. En zo’n verschil in zang is een sterke aanwijzing dat de vogel een aparte soort is. Uilen zijn namelijk vooral ‘s nachts actief en gebruiken hun liedjes om soortgenoten aan te spreken en te herkennen. Dus wanneer twee uilen twee andere liedjes zingen, is het aannemelijk dat ze tot twee verschillende soorten behoren.

Liedje
Het liedje van de nieuwe uilensoort is heel anders dan het liedje van andere uilen. Zo bestaat het liedje eigenlijk uit maar één noot die klinkt als ‘pok’ of ‘poook’, zo stellen de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

De onderzoekers vermoeden dat de uil in aanzienlijke aantallen op Lombok voorkomt. Ze hoorden het bijzondere geluid van de uil namelijk veelvuldig. Uit nader onderzoek zal moeten blijken of de uil het inderdaad goed heeft op Lombok of dat deze toch te lijden heeft onder de boskap.

Bronmateriaal

"New owl species discovered in Indonesia is unique to one island" - Public Library of Science
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit PLoS ONE - doi:10.1371/journal.pone.0053712.g001.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd