Nieuwe soort ontdekt: ‘bebrilde bloemsnavelvogel’

 BIOLOGIE  Wetenschappers hebben op Borneo een nieuwe vogelsoort gespot. Het gaat om de ‘bebrilde bloemsnavelvogel’. De vogel werd al in juni 2009 voor het eerst waargenomen, maar de ontdekking is vandaag pas bekend gemaakt. Een perfect moment, want de bossen op Borneo hebben het vogeltje harder nodig dan ooit.

Het kleine vogeltje is grijs met witte strepen en werd in juni op een bloeiende mistletoe door biologen aangetroffen. Een nieuw soort ontdekken is natuurlijk altijd fijn, maar in dit geval ook broodnodig. “We hopen dat de aankondiging van onze ontdekking naar het uiteindelijke doel zal leiden: de instandhouding van nieuwe soorten en grote delen van hun woongebied,” vertelt bioloog David Edwards. De bossen op Borneo worden bedreigd. Mensen willen ze kappen om er oliepalmen te kunnen verbouwen.

“De ontdekking laat weer eens zien hoe weinig we eigenlijk weten over de diversiteit van het leven op onze planeet,” meent Jean-Christophe Vie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd