Nieuwe soort krab ontdekt voor kust van Spanje

  De oranje krab is ongeveer zes centimeter lang en zeer verlegen. Het beestje leeft tussen bergen op de bodem van de zee, op een diepte van ongeveer 1400 meter.

  De onderzoekers hebben het dier de naam Uroptychus cartesi gegeven, zo is in het blad Zootaxa te lezen. De krabben zijn tussen de vijf en zeven centimeter groot. Ze onderscheiden zich van andere Europese soorten. Onder meer vanwege hun vorm en het aantal stekels op hun schelp.

  WIST U DAT…

  De krab leeft voornamelijk in gebieden waar weinig mensen komen en waar dus ook weinig gevist wordt. Dat komt ook doordat het dier graag in de omgeving van koraal rondhangt. En koraal heeft sterk te lijden onder de visserij.

  De krab is nauw verwant aan de soort Uroptychus armatus. Deze leeft in de Caribische Zee. “Dat deze (de nieuwe soort, red.) nauw verwant is aan de soorten uit het Caribisch gebied is logisch,” legt onderzoeker Enrique Macpherson uit. “Alle soorten uit het noorden van de Atlantische Oceaan vertonen overeenkomsten en zijn afkomstig van voorouders die een paar miljoen jaar geleden vanuit de Stille en Indische Oceaan naar de Atlantische Oceaan kwamen.”

  Bronmateriaal

  "A new species of crab has been found hiding in the seabed of Galicia (Spain)" - Alphagalileo.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Plataforma SINC.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd