Nieuwe soort aap ontdekt (met baardje!)

Wetenschappers hebben in het Colombiaanse deel van het Amazonegebied een nieuwe soort aap ontdekt. De aap is ongeveer net zo groot als een kat en heeft een mooi roodkleurig, pluizig baardje. Het is onduidelijk hoelang we nog van deze nieuwe soort kunnen genieten; het aapje wordt volgens de onderzoekers ernstig bedreigd.

De aap behoort tot de familie van de springaapjes. Deze tak telt verschillende soorten monogame en pluizige aapjes. De meesten hebben een witte pluk haar op het voorhoofd, maar deze nieuwe soort vormt daarop een uitzondering.

Foto: Javier Garcia
Spannend
Wetenschappers Thomas Defler, Marta Bueno en Javier Garcia ontdekten de nieuwe apensoort in Caquetá, Columbia. Garcia groeide in dit gebied op en had de lokale bevolking al over de onbekende apensoort horen vertellen. Hij besloot op onderzoek uit te gaan en vond dertien groepen van dit soort aapje. “De ontdekking is extreem spannend, omdat we over dit dier hadden gehoord, maar lange tijd niet konden bevestigen of het verschilde van de springaapjes die we al kenden,” vertelt Defler. “Nu weten we dat het een unieke soort is en dat toont aan hoe divers het nog te ontdekken leven in het

Amazonegebied is.”

Roep
Het aapje heeft een hele bijzondere roep (in het geluidsfragment onder dit artikel te horen) en een zeer lange start. Springaapjes zoals deze zijn heel trouw en blijven een leven lang bij hun partner. Vaak zitten ze samen op een tak, met hun staarten in elkaar verstrengeld. Gemiddeld krijgen ze elk jaar een jong. Zodra het kleintje zich aandient, zetten de ouders hun oudere kind buiten de deur zodat ze zich op de pasgeborene kunnen richten.

Het beestje heeft de naam callicebus caquetensis gekregen. Men gaat ervan uit dat er nog 250 levende exemplaren op de aarde rondzwerven. Dat is extreem weinig; een gezonde populatie telt normaal gesproken duizenden apen. Het kleine aantal is volgens de onderzoekers goed te verklaren door de ontbossing. De dieren raken hun leefgebied stukje bij beetje kwijt en kunnen moeilijk verhuizen. De wetenschappers hopen dat de dieren op de rode lijst kunnen worden geplaatst. Alleen zo kan het lot wellicht gekeerd worden.

Foto: Javier Garcia

Bronmateriaal

"New Monkey Sports Bushy Red Beard" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd