Nieuwe software weet wat u voelt

Bent u wat droevig vandaag? Of juist heel blij of opgelucht? Uw computer heeft geen flauw idee, maar dat gaat veranderen. Wetenschappers hebben software ontwikkeld die een pc in staat stelt om op basis van uw gezichtsuitdrukkingen te achterhalen hoe u uzelf voelt.

De software maakt gebruik van beelden die diverse camera’s van een gezicht maken. Die beelden worden verwerkt tot een driedimensionale afbeelding van het gezicht van de gebruiker. Bepaalde kenmerken van dat gezicht worden in een wiskundig model gezet. Na ingewikkelde berekeningen rolt daar één van de zes menselijke emoties uit: woede, walging, angst, blijdschap, verdriet en verbazing.

Het begin
De software staat nog in de kinderschoenen. De wetenschappers hebben de computer vooralsnog kennis laten maken met 2500 gezichtsuitdrukkingen van honderd proefpersonen. En dat is nog maar het begin. Zo kan de software op dit moment maar zes emoties herkennen. “We ontdekken steeds vaker dat we de zes uitdrukkingen uit moeten breiden, want mensen hebben in het dagelijks leven veel meer dan deze zes klassieke uitdrukkingen,” vertelt onderzoeker Lijun Yin.

Mogelijkheden
Uiteindelijk moet de software ook de meest spontane gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen. Zo’n systeem biedt grote mogelijkheden op diverse gebieden. Zo kunnen mensen in de toekomst hun computer wellicht aansturen met behulp van hun emoties. Of middels hun gezichtsuitdrukkingen een oprecht beeld geven van hun tevredenheid over een product.

Ook is het mogelijk dat de software dienst gaat doen als leugendetector. Of de software kan deel uit gaan maken van avatars die autistische kinderen alles leren over menselijke emoties.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd