Nieuwe software voorspelt in dertig seconden hoe uw kind er als hoogbejaarde uitziet

voorspelling

Hoe ziet een kleutertje er over tien, twintig, veertig, tachtig jaar uit? Ouders kunnen erover fantaseren. Een door wetenschappers ontwikkeld computerprogramma weet het antwoord, vrij nauwkeurig, binnen een halve minuut.

Op basis van één foto van een kindje voorspellen hoe dat kindje er als tiener, vijftiger en hoogbejaarde uitziet: dat is geen gemakkelijke taak. Maar toch is het onderzoekers van de universiteit van Washington gelukt een computerprogramma te ontwikkelen dat heel nauwgezet kan voorspellen hoe een jong kind er over tientallen jaren uit zal zien. En dat ongeacht de belichting, gezichtsuitdrukking en pose die het kindje op de ene foto waarop de hele voorspelling gebaseerd is, inneemt.

Hoe werkt het?
Als er iets is wat snel verandert, dan is het wel het gezicht van een baby of jong kind. Het is in het verleden dan ook lastig gebleken om op basis van één foto van een jong kind te voorspellen hoe dat kind gaat veranderen en er over tien, twintig, veertig of tachtig jaar uitziet. Om een nauwkeurige voorspelling te kunnen doen, maakte het computerprogramma van de onderzoekers uit Washington gebruik van duizenden gezichten van kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Vervolgens berekende het de visuele veranderingen tussen die groepen naarmate kinderen opgroeiden. De veranderingen die deze duizenden kinderen gemiddeld van leeftijd tot leeftijd doormaakten, werden vervolgens losgelaten op foto’s van jonge kinderen om te voorspellen hoe zij er over tientallen jaren uit zouden zien.

Test
De onderzoekers hebben hun computerprogramma al aan een testje onderworpen. Ze gebruikten daarvoor foto’s van 82 mensen die door de jaren heen gefotografeerd waren. Ze gaven de computer een kinderfoto van deze mensen en lieten het computerprogramma vervolgens voorspellen hoe deze kinderen er op latere leeftijd uit zouden zien. Vervolgens legden ze de resultaten van de computer naast foto’s van die kinderen die daadwerkelijk gemaakt waren toen de kinderen die leeftijd hadden. En de computer blijkt nauwgezet te voorspellen hoe de kinderen er uit gaan zien (zie hieronder). Sterker nog: wanneer proefpersongen gevraagd werd de foto die door de computer gegenereerd was te onderscheiden van een foto die echt van een kind gemaakt was, slaagden ze daar vaak niet in. “Onze intensieve gebruikersonderzoeken laten zien dat computerresultaten zo overtuigend zijn dat mensen ze niet kunnen onderscheiden van de realiteit,” concludeert onderzoeker Steven Seitz.

Helemaal links de foto die de computer kreeg. Vervolgens ziet u elke keer twee foto's. De foto links is de voorspelling van de computer. De foto rechts laat zien hoe het kind er op die leeftijd werkelijk uitzag. Afbeelding: University of Washington.
Helemaal links de foto die de computer kreeg. Vervolgens ziet u elke keer twee foto’s. De foto links is de voorspelling van de computer. De foto rechts laat zien hoe het kind er op die leeftijd werkelijk uitzag. Afbeelding: University of Washington.

Het computerprogramma van de onderzoekers kan in principe op elke computer draaien en heeft zo’n dertig seconden nodig om te voorspellen hoe een kindje er over tientallen jaren uit gaat zien. Hoewel het programma al prima lijkt te werken, hopen de onderzoekers het de komende tijd nog verder te verbeteren. Zo laat de software nu al wel zien welke vorm en kenmerken het gezicht van iemand heeft wanneer die persoon tachtig is, maar zien we op dat resultaat nog geen rimpels of grijze of witte haren. In plaats daarvan blijft de huid strak en behoudt het haar de kleur die deze op de eerste ingevoerde foto had. In de toekomst hopen de onderzoekers daar onder meer verandering in te brengen.

Bronmateriaal

"Automated age-progression software lets you see how a child will age" - Washington.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Washington.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd