Nieuwe software kan zien van wie u familie bent

Nieuwe software is in staat om op basis van foto’s van mensen vast te stellen of zij familie zijn of niet. Handig voor Facebook of Spoorloos.

‘Wat lijk je toch op je moeder’ of ‘Je hebt echt de neus van je vader’. Wij mensen kunnen vaak op basis van gezichten wel bedenken wie verwant is aan wie. Maar voor computers is dat nog best lastig.

Aanpak
Onderzoekers hebben een computer nu echter ‘geleerd’ om dat ook te zien. Ze ontwikkelden een programma dat foto’s tot op de pixel kon analyseren en op zoek ging naar overeenkomsten tussen verschillende foto’s. De pc kreeg 320 paar foto’s van vader of moeder en een kind. Nadat de pc wist wie bij wie hoorde, was het tijd voor stap twee. De foto’s uit dit eerste experiment dienden namelijk als een referentie. Vervolgens lieten de onderzoekers de computer nog eens 160 paar foto’s zien. De pc ging kijken of de verschillen tussen de foto’s vergelijkbaar waren met de verschillen die hij in de eerste sessie tussen foto’s van familieleden had gezien. Als de verschillen overeenkwamen, bestempelde hij de foto’s als foto’s waar verwanten op stonden. En anders niet.

WIST U DAT?

…pinguïns hun familieleden herkennen aan hun geurtjes?

Succes
En dat deed de pc heel aardig. In 68 procent van de gevallen had deze het bij het juiste eind.

Meer foto’s
Natuurlijk zijn er al wel meer computerprogramma’s die familieleden kunnen herkennen. Maar vaak moeten hiervoor speciale foto’s worden gemaakt (bijvoorbeeld: van een neutraal gezicht). Voor deze methode hoeft dat niet, omdat er niet zozeer gekeken wordt naar gezichtstrekken. Belichting, verschillende poses en gezichtsuitdrukking maakt hierbij dus niet uit. De software kan dus ook op veel meer foto’s worden losgelaten.

De onderzoekers zien wel mogelijkheden voor de software. Zo kan deze gebruikt worden als mensen wel willen weten of ze familie van elkaar zijn, maar een DNA-test geen optie is. Ook in rampgebieden kan de software helpen om slachtoffers te identificeren. Maar er zijn meer opties. Zo kan ook het grote publiek baat hebben bij software die aan een foto kan zien of mensen familie van elkaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. Nu moet u zelf nog instellen wie familie is, maar in de toekomst kan de computer dat wellicht voor u doen.

Bronmateriaal

"Facial recognition software spots family resemblance" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brandon Kunefke (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd