Nieuwe software geeft uw dromen een stem

  Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe uw dromen klinken? Dankzij software, ontwikkeld door de universiteit van Helsinki, is dat nu gemakkelijk te achterhalen. De software zet hartslag, ademhaling, de verschillende slaapstadia en bewegingen om in…muziek!

  “Het vat een nachtje slaap in een paar minuten (muziek, red.) samen,” vertelt professor Hannu Toivonen. “We ontwikkelen een nieuwe manier om data te ervaren. Muziek kan bijvoorbeeld een aantal gevoelens oproepen die de eigenschappen van de gegevens beschrijven.”

  Sensor
  Een sensor onder het matras verzamelt alle gegevens, zo blijkt uit dit paper. De sensor stelt de hartslag en de snelheid van de ademhaling vast. Daar kan weer uit worden afgeleid in welk stadium van de slaap een proefpersoon zich bevindt.

  Voorbeeldjes
  De onderzoekers hebben inmiddels een aantal nachtjes slaap in muziek omgezet. Het resultaat verschilt sterk. Sommige deuntjes zijn heel rustig, andere juist wat drukker en opgewekt. Nieuwsgierig? Beluister hier en hier en hier en hier wat voorbeeldjes!

  Overigens is het niet voor het eerst dat onderzoeker ruwe data omzetten in muziek. Wetenschappers deden dat eerder bijvoorbeeld ook al met de gegevens die een zonnestorm opleverde. En dat is niet zo onzinnig als het soms lijkt. Door naar data te luisteren, worden soms nog meer patronen of afwijkingen gevonden dan door naar een enorme rij gegevens te kijken.

  Bronmateriaal

  "Turn your dreams into music" - Helsinki.fi
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Caufield (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd