Nieuwe slangensoort ontdekt in Zuid-Amerika

Wetenschappers hebben in Ecuador een nieuwe slangensoort ontdekt. De slang is dun en vrij lang: van snuit tot anus telt deze 66 centimeter. De staart is ongeveer 30 centimeter lang.

De onderzoekers kwamen de nieuwe soort op het spoor toen ze in het archief van diverse musea doken. Al snel ontdekten ze dat één van de slangen die hier lagen opgeslagen, anders was dan de slangen die we al kennen. Een DNA-onderzoek schiep duidelijkheid: het gaat om een nieuwe soort.

De slang heeft hele grote ogen. Foto: OTC / ZooKeys 244: 91–110, doi: 10.3897/zookeys.244.3950.
De slang heeft de naam Imantodes chocoensis gekregen. Hoewel de slang deel uitmaakt van het geslacht Imantodes is deze toch heel anders dan de andere slangen in dit geslacht. Zo heeft hij een buitenproportionele slanke nek, een dun lichaam, grote ogen en een stomp hoofd. De slang leeft in bomen en jaagt er ‘s nachts op kikkers en hagedissen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Zookeys.

Het geslacht Imantodes telt met de nieuwe vondst nu zeven slangensoorten. De nieuwe slangensoort is het meest verwant aan een soort die in het Amazonegebied, precies aan de andere kant van de Andes leeft. Waarschijnlijk behoorden de twee soorten ooit tot één soort die in tweeën splitste toen de Andes zich (verder) verhief. Beide groepen evolueerden afzonderlijk van elkaar en groeiden zo uit tot twee verschillende soorten.

Foto: ZooKeys 244: 91–110, doi: 10.3897/zookeys.244.3950.

Bronmateriaal

"A new species of blunt-headed vine snake (Colubridae, Imantodes) from the Chocó region of Ecuador" - Zookeys
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit ZooKeys 244: 91–110, doi: 10.3897/zookeys.244.3950.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd