Nieuwe satelliet maakt prachtige foto van onze planeet

aarde

Door al die fantastische foto’s van Pluto en zijn manen zou je bijna vergeten hoe mooi onze eigen planeet is.

Maar een nieuwe foto, gemaakt door een satelliet van NASA, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en de Amerikaanse luchtmacht, herinnert ons daar nog maar eens fijntjes aan. Ook onze eigen planeet mag er zijn!

EPIC
De foto in kwestie is gemaakt door de Deep Space Climate Observatory-satelliet (kortweg DSCOVR). Op deze satelliet bevindt zich de Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC). Deze camera maakt elke keer een serie foto’s die bestaat uit tien kiekjes: van infrarood tot nabij-infrarood. Voor deze foto van de aarde zijn verschillende van die beelden samengesmolten.

Beter dan gehoopt
“De hoge kwaliteit van de beelden overtreft al onze verwachtingen,” stelt onderzoeker Adam Szabo. “De beelden laten duidelijk zandstructuren in de woestijn, riviersystemen en complexe wolkenpatronen zien. Er zal een enorme hoeveelheid aan nieuwe data beschikbaar komen voor wetenschappers.”

De DSCOVR-satelliet werd in februari gelanceerd en bevindt zich sinds kort op zijn eindbestemming: Lagrangepunt 1. De satelliet is zo’n 1,6 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. De satelliet zal de aarde continu in de gaten houden en zo niet alleen een beter beeld geven van de planeet zelf, maar ook van de interactie tussen de aarde en de zon. Zo hopen onderzoekers bijvoorbeeld op basis van de beelden ook meer te weten te komen over ruimteweer. Ook moet de satelliet wetenschappers helpen een schatting te maken van de hoeveelheid ozon en aerosolen in de atmosfeer van de aarde en kunnen de beelden gebruikt worden om de wolken en vegetatie op aarde in kaart te brengen.

Bronmateriaal

"NASA Satellite Camera Provides “EPIC” View of Earth" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd