Nieuwe robot neemt graag uw plaats in

Geen zin om naar uw werk te gaan? Dan stuurt u deze robot toch? Hij luistert, kijkt en voelt voor u. Een prima vertegenwoordiger, dus!

De robot draagt de naam TELESAR V. En deze robot is heel bijzonder. Eigenlijk bestaat het hele systeem uit twee delen: de robot en een speciaal kledingstuk voor u. Met dit speciale kledingstuk kunt u ervaren wat de robot ervaart en de robot aansturen.

Kledingstuk
Het speciale kledingstuk bestaat onder meer uit een soort bril waardoor u ziet wat de robot op dit moment ziet. Tegelijkertijd kunt u met dit systeem de robot ook bijsturen. Stel: u stuurt de robot naar uw kantoor. De robot arriveert en u wilt dat de robot de receptioniste die rechts van de ingang zit, groet. Dan hoeft u alleen maar uw hoofd naar rechts te bewegen en de robot doet dat ook. Vervolgens ziet de robot (en u dus ook) de receptioniste en kan er gegroet worden.

Bewegen
Wilt u vervolgens uw collega feliciteren met zijn verjaardag? Strek uw hand uit en de robot doet datzelfde. Welbeschouwd is de robot eigenlijk uw avatar: uw lichaam op een andere locatie.

En dat biedt mogelijkheden, zo vinden de onderzoekers. Mensen hoeven niet meer fysiek aanwezig te zijn om fysieke acties uit te voeren. Een dokter hoeft bijvoorbeeld niet meer naar een lastig toegankelijk gebied af te reizen. In plaats daarvan stuurt hij de robot die al zijn bewegingen imiteert. Tegelijkertijd kijkt en luistert en voelt de robot voor u en krijgt u wel alle indrukken die de robot opdoet, mee. Bekijk de bijzondere robot in actie in het filmpje hieronder. Een aanrader!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd