Nieuwe robot kan tegen alle muren oplopen

Wetenschappers lieten zich inspireren door de gekko en bouwden een robot die zelfs tegen de gladste muren op kan lopen.

Er wordt allang gewerkt aan robots die alles kunnen beklimmen. Daarvoor worden verschillende technieken gebruikt. Sommige onderzoekers geven robots zuignappen, anderen kiezen voor magneten. En dat werkt, maar niet op heel gladde oppervlakken zoals plastic of glas.

WIST U DAT?

…onlangs in het Indonesisch regenwoud nog een nieuwe soort gekko werd ontdekt?

Om ervoor te zorgen dat een robot ook tegen die oppervlakken op kan lopen, bestudeerden onderzoekers de gekko. Deze hagedis kan alles beklimmen dankzij zijn bijzondere tenen (zie ook de foto hierboven). Haartjes onderaan deze tenen zorgen ervoor dat de gekko aan alles blijft vastplakken. Zelfs als hij ondersteboven aan het plafond hangt. Hoe kan dat? De hagedis maakt gebruik van de Van der Waals-kracht. Dit is de aantrekkingskracht tussen moleculen. De hagedis heeft heel veel haartjes op een heel klein oppervlak en creëert met het contact tussen die haartjes en de muur genoeg Van der Waals-kracht om te blijven plakken

Nagemaakt
De onderzoekers maakten die harige en plakkerige tenen na en gaven ze aan de robot. Met succes. De robot kan nu tegen allerlei oppervlakken oplopen.

In de toekomst kunnen robots zoals deze bijvoorbeeld gebruikt worden om gebouwen te inspecteren. De robot kan dat nu al vrij zelfstandig doen. Hij is namelijk uitgerust met sensoren die hem in staat stellen om snel te reageren op situaties in zijn omgeving.

Bronmateriaal

"Scientists reach the heights with gecko-inspired tank robot" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bjørn Christian Tørrissen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd