Wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat dienst doet als DNA-reparateur. Zodra DNA schade oploopt, gaat dit eiwit aan de slag om het DNA te repareren. Mogelijk leiden foutjes in dit eiwit tot bijvoorbeeld kanker en andere ziekten.
Dat schrijven wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum in het blad Nature. Het draait allemaal om het eiwit Fun30. “De naam staat voor Function unknown 30, omdat aanvankelijk onduidelijk was wat dit eiwit deed,” vertelt onderzoeker Haico van Attikum. Maar dat mysterie is nu dus opgelost.
Ons DNA kan door allerlei factoren beschadigd raken. Bijvoorbeeld door de rook van sigaretten of door (te veel) zonlicht. “Als er een breuk in het DNA optreedt, gaat Fun30 er direct naar toe.” Eenmaal daar aangekomen zet het eiwit dubbelstrengs-DNA op de plaats van de breuk om in enkelstrengs-DNA. En daarmee bevordert het eiwit het herstel van het DNA. “Op het enkelstrengs-DNA kunnen hersteleiwitten namelijk goed binden.”
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe belangrijk de ontdekking van de onderzoekers precies is. De implicaties kunnen echter enorm zijn. Uit eerder onderzoek is namelijk al gebleken dat foutjes of afwijkingen in genen die een belangrijke rol spelen in het repareren van DNA kunnen leiden tot onder meer kanker. Wellicht leidt een mutatie in het Fun30-gen ook tot tumoren of andere ziektes. Of dat echt het geval is, hopen de onderzoekers nu uit te gaan zoeken.