Nieuwe raket lanceert satelliet voor een prikkie

Voor een koopje een satelliet in de ruimte brengen: dankzij een nieuwe raket van Virgin Galactic kan het! Het bedrijf introduceert LauncherOne, een raket die vanaf elke locatie voor nog geen 10 miljoen dollar een satelliet in de ruimte kan brengen.

Met de LauncherOne komt de ruimte voor vrijwel iedereen open te liggen. Universiteiten en onderzoeksinstituten hebben momenteel nog zo’n 30 tot 40 miljoen dollar nodig om een satelliet te lanceren. Vaak is dat geld er niet. Met LauncherOne belooft Virgin Galactic – het bedrijf van Richard Branson – die kosten enorm naar beneden te brengen. “LauncherOne brengt de prijs van het lanceren van een satelliet naar beneden en binnen het bereik van allerlei groepen, van beginnende bedrijven en scholen tot bestaande bedrijven en nationale ruimtevaartorganisaties. Het is een belangrijk nieuw middel dat ons in staat stelt om snel en op een betaalbare manier meer te leren over onze thuisplaneet.”

Goedkoop
Het is de bedoeling dat LauncherOne satellieten met een gewicht tot 225 kilo in een baan om de aarde brengt. De kosten daarvoor blijven onder de tien miljoen dollar. LauncherOne lanceert satellieten niet vanaf de aarde, maar vanaf WhiteKnightTwo. Dat heeft verschillende voordelen. Zo kan er in principe vanaf elke locatie gelanceerd worden: Virgin Galactic zit niet vast aan een op aarde gevestigd lanceerplatform. Ook vinden lanceringen dus pas op grote hoogte plaats. Het weer is niet van invloed op die lanceringen, waardoor deze gemakkelijker doorgang kunnen vinden.

LauncherOne bevindt zich op WhiteKnightTwo. Afbeelding: Virgin Galactic.

Interesse
Hoewel LauncherOne nog gebouwd moet worden, is er al volop interesse. Onder meer van Planetary Resources, de organisatie die grondstoffen van asteroïden wil gaan halen. De eerste testvlucht van LauncherOne zal nog wel enkele jaren op zich laten wachten.

Overigens is LauncherOne niet het enige project waarmee Virgin Galactic zich bezighoudt. Er wordt ook nog steeds hard gewerkt aan het ruimteschip SpaceShipTwo waarmee het bedrijf op korte termijn toeristen in de ruimte wil gaan brengen. De aanvragen voor dat bijzondere reisje stromen binnen. Inmiddels zijn er 529 mensen die met Virgin Galactic de ruimte willen gaan verkennen. En dat is er net eentje meer dan de 528 astronauten die tot op heden in de ruimte zijn geweest.

Bronmateriaal

"Virgin Galactic Reveals Privately Funded Satellite Launcher and Confirms SpaceShipTwo Poised for Powered Flight" - Virgingalactic.com
"Introducing LauncherOne!" - Virgin.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Virgin Galactic.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd