Nieuwe paddenstoel vernoemd naar Spongebob

  Wetenschappers hebben een nieuwe paddenstoelensoort ontdekt en deze vernoemd naar de bekende Spongebob SquarePants.

  De paddenstoel heeft de naam Spongiforma squarepantsii gekregen.

  WIST U DAT…

  …we in de toekomst auto-onderdelen gemaakt van champignons mogen verwachten?

  Borneo
  De onderzoekers troffen de nieuwe soort aan in de bossen van Borneo. De paddenstoel heeft veel weg van een zeespons. En onder de microscoop bleek het deel waarin de sporen gevormd worden ook nog eens veel weg te hebben van een zeebodem bedekt met langwerpige sponzen. De wetenschappers twijfelden dan ook niet langer en noemden de paddenstoel naar het bekende tekenfilmkarakter Spongebob (een zeespons).

  Paddenstoel
  Hoewel de nieuwe paddenstoelensoort niet veel meer weg heeft van een paddenstoel, moet deze ooit wel echt op een paddenstoel hebben geleken. Door de loop der tijd is deze zijn kap en stam echter kwijtgeraakt. De kap is nodig om te voorkomen dat de sporen uitdrogen. De stam zorgt ervoor dat de paddenstoel sporen wat hoger in de lucht los kan laten. Maar in de natte bossen van Borneo heeft de paddenstoelensoort de kap en stam niet nodig.

  De nieuwe paddenstoelensoort heeft nog familie in Thailand wonen: daar komen ook paddenstoelen uit het geslacht van Spongiforma voor. Het is aannemelijk dat familie van deze soort ook elders op aarde nog opduikt.

  Bovenstaande foto laat de Spongiforma squarepantsii zien. Foto: Tom Bruns (pogon) (via Wikimedia Commons).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd