Nieuwe organisatie denkt na over bemande, enkele reis naar Europa

europa

Vergeet het enkeltje Mars, als het aan Objective Europa ligt, gaan we niet met een enkeltje naar de droge rode planeet, maar naar het bruisende Europa. De organisatie gaat uitzoeken of een bemande missie naar het maantje van Jupiter mogelijk is en als dat het geval is, zullen astronauten de (enkele!) reis naar Europa gaan maken.

Mars is interessant. Maar Europa is interessanter. Tenminste: zo denkt Objective Europa erover. Het maantje van Jupiter is bedekt met een weinig aantrekkelijk, dik pak ijs. Maar onder dat ijs bevindt zich vloeibaar water, in de vorm van een enorme oceaan. Europa wordt door veel astrobiologen dan ook gezien als de place to be: het zou één van de beste kandidaten voor het bestaan van buitenaards leven in ons zonnestelsel zijn.

Zelf doen!
Geen wonder dat ook NASA wel eens interesse getoond heeft in een missie naar Europa. Maar dat is tot op heden niet echt van de grond gekomen. De organisatie Objective Europa heeft dan ook besloten niet meer op NASA of andere ruimtevaartorganisaties te gaan wachten, maar het heft in eigen hand te nemen.

600 dagen

Een reis naar Europa duurt ongeveer 600 dagen. Volgens Objective Europa beschikken we reeds over de technologie om de missie mogelijk te maken. Overigens wil dat niet zeggen dat de missie appeltje eitje is. “Naar Europa reizen, is geen gemakkelijke taak en er zijn heel veel onderwerpen die we eerst moeten bestuderen.”

Theoretisch
“Het startpunt van Objective Europa is puur theoretisch,” zo schrijft de organisatie, die naar eigen zeggen bestaat uit ‘architechten, ontwerpers, voormalige NASA-specialisten, wetenschappers en dromers’. Maar als de missie in theorie mogelijk is, zullen er snel praktische stappen volgen. Denk aan het ontwikkelen van een prototype ruimtevaartuig, technologische testjes en uiteindelijk een bemande missie naar Europa.

Samen doen
Objective Europa is een crowd-researched project. Dat betekent dat de missie uiteindelijk werkelijkheid wordt doordat een grote groep belangstellenden er tijd en geld in investeert. “We moedigen je aan om je bij ons aan te sluiten en te helpen bij dingen die je interesse hebben. Je hoeft geen raketwetenschapper of astrobioloog te zijn: het onderhoud van de site, het beheren van de sociale media, het regelen van conferenties en lobby’en zijn net zulke belangrijke taken.”

Het Objective Europa-project doet in veel opzichten denken aan het Mars One-project. Een belangrijk verschil is de bescheidenheid van Objective Europa. Men erkent dat er hindernissen zijn en dat die eerst grondig onderzocht moeten worden alvorens er astronauten worden geworven, over ruimtevaartuigen of andere praktische zaken worden nagedacht. Eerst de theorie helder krijgen, daarna verder zien. Dat klinkt als een goed begin. Misschien komen we met zo’n goede start uiteindelijk zelfs wel echt op Europa uit. Zou dat niet fantastisch zijn?

Bronmateriaal

"Objective Europa" - Objective-Europa.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd