Nieuwe ‘onzichtbaarheidsmantel’ maakt objecten onvoelbaar

onvoelbaar

Onzichtbaarheidsmantels kunnen voorkomen dat we objecten zien of horen. Maar nu is er een onzichtbaarheidsmantel ontwikkeld die voorkomt dat we het object onder de ‘mantel’ kunnen voelen. En dat is een primeur.

Stel: je wilt een hard object zo verstoppen dat het op de tast niet te vinden is. Je legt het onder een stapel handdoeken of twee dikke matrassen. Maar wanneer degene die het object zoekt, druk uitoefent op die stapel handdoeken of matrassen, is de kans aanwezig dat deze het object toch voelt.

Anders wordt het als je gebruik maakt van de bijzondere ‘onzichtbaarheidsmantel’ die onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology ontwikkeld hebben. De onzichtbaarheidsmantel bestaat uit een harde cilinder die omringd wordt door metamateriaal. Wanneer iemand op het metamateriaal duwt, voelt deze de cilinder niet, omdat het metamateriaal de kracht van de duwende vinger op een specifieke manier richting geeft. Wie wil voorkomen dat een bepaald object gevoeld wordt, hoeft het alleen maar in de cilindervormige holte te verstoppen. Het metamateriaal voorkomt vervolgens dat een vinger die druk uitoefent op het materiaal de cilinder en het object eronder voelt. “Het is net zoals in het sprookje van Andersen, over de prinses op de erwt,” vertelt onderzoeker Tiemo Bückmann. “De prinses voelt de erwt, ondanks alle matrassen. Wanneer we dit nieuwe materiaal zouden gebruiken zou de prinses op de erwt zelfs met één matras heerlijk slapen.”

Het metamateriaal is zo opgebouwd dat de harde vorm eronder niet te voelen is. Afbeelding: T. Bückmann / KIT.
Het metamateriaal is zo opgebouwd dat de harde vorm eronder niet te voelen is. Afbeelding: T. Bückmann / KIT.

Vooralsnog is deze bijzondere onzichtbaarheidsmantel nog niet in de winkels te koop. De onderzoekers noemen het ‘puur fundamenteel onderzoek’. Maar het sprookjesachtige onderzoek heeft wel degelijk echte implicaties. In de toekomst kan dit onderzoek namelijk wel eens leiden tot hele dunne, lichte en toch zeer comfortabele matrasjes voor op de camping of vloeren die kabels en leidingen verbergen.

Bronmateriaal

"KIT Researchers Protect the Princess from the Pea" - KIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door T Bückmann / KIT.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd