Nieuwe olieramp kan noordelijke rotspinguïn fataal worden

Een olieramp voor de kust van het eilandje Nightingale dreigt bijna de helft van alle noordelijke rotspinguïns fataal te worden. Een flinke klap die de soort wellicht niet meer te boven komt.

Halverwege deze maand kwam het schip MS Olivia bij Nightingale vast te zitten. Inmiddels is de helft van de olie die het schip aan boord had in het water gelopen. Het eiland wordt omringd door een 13 kilometer brede olievlek.

De helft
Hoewel zo’n ramp alle dieren in het gebied treft, lijkt de pinguïn Eudyptes moseleyi toch het grootste slachtoffer te worden. Zo’n veertig tot vijftig procent van alle noordelijke rotspinguïns woont in dit gebied. Uit een onderzoek dat in 2005 plaatsvond, bleek dat er op het eiland ongeveer 19.500 stelletjes wonen. De laatste tellingen wijzen erop dat circa 20.000 pinguïns reeds in de olie terecht zijn gekomen.

WIST U DAT…

…homoseksuele pinguïns geen lange relaties hebben?

Worstelen
De meeste vogels kunnen zich vliegend uit de voeten maken, maar de pinguïn kan niet vliegen en moet zich dus door de olie worstelen. Het is ook onmogelijk om de pinguïns handmatig van het eiland te halen en naar het vasteland te brengen. De kans bestaat namelijk dat daarbij ziektes worden overgebracht.

Ratten
Experts vrezen op het moment niet alleen voor de huidige generatie vogels. Ook de volgende generatie wordt bedreigd. De MS Olivia had namelijk naast olie ook sojabonen aan boord. De kans is groot dat het schip ook ratten vervoerde die tussen de bonen zijn beland. Nightingale is op dit moment rattenvrij. Als de ratten op het eiland geïntroduceerd worden, zullen ze zich tegoed doen aan de eieren van de vogels die hier hun nesten hebben.

De noordelijke rotspinguïn wordt reeds beschouwd als een bedreigde diersoort. Overbevissing en veranderingen in het ecosysteem zorgen ervoor dat de soort het moeilijk heeft.

Bovenstaande foto is gemaakt door Arjan Haverkamp (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd