Samen met Rosalind de Marsrover reist hij volgend jaar af naar de rode planeet.
Volgend jaar gaat het dan echt beginnen: dan zal de ExoMars-missie van start gaan. De missie bestaat uit zowel een Marslander (gebouwd door de Russen) en een Marsrover (gebouwd door ESA). Een maand geleden maakte ESA al de naam bekend van de marsrover: zo is deze tot Rosalind Franklin gedoopt, vernoemd naar de wetenschapper die de structuur van DNA onthulde. En nu laten ook de Russen weten met welke naam hun lander voortaan door het leven zal gaan.
Naam
De lander heeft de naam Kazachok gekregen, wat letterlijk ‘kleine kozak’ betekent. Daarnaast is Kazachok een vrolijke volksdans. De lander is ondertussen naar Italië verscheept voor de eindmontage en de laatste testen, voordat deze volgend jaar het luchtruim kiest.
Missies
Het ExoMars-programma is een gezamenlijke onderneming van de Europese en Russische ruimtevaartorganisaties (ESA en Roscosmos) en bestaat uit twee missies. De Trace Gas Orbiter cirkelt op dit moment al rond Mars en onderzoekt de atmosfeer van de planeet. De tweede missie – bestaande uit Rosalind Franklin en Kazachok – zullen zich meer op het oppervlak van de rode planeet concentreren. Rosalind de rover zal tot twee meter onder het oppervlak op zoek gaan naar sporen van levensvormen die lang geleden op Mars leefden, of mogelijk tot op de dag van vandaag stand hebben weten te houden. Kozachok zal op één plek blijven om het klimaat, de atmosfeer en de mogelijke aanwezigheid van ondergrond water op de landingsplaats te onderzoeken.
Zoals gezegd wordt de missie in 2020 gelanceerd. Vervolgens komen Rosalind en Kazachok in 2021 op de rode planeet aan. De precieze landingsplek is zorgvuldig door de twee ruimtevaartorganisaties uitgezocht. Zo zullen de rover en de lander voet aan de grond zetten in een gebied dat Oxia Planum wordt genoemd. Oxia Planum bevindt zich nabij de evenaar van Mars en is een wat lager gelegen gebied. Observaties vanuit de ruimte onthullen dat Oxia Planum rijk is aan klei-achtige mineralen die ongeveer vier miljard jaar geleden zijn gevormd. Aangezien deze mineralen alleen in combinatie met water kunnen zijn ontstaan, gaan onderzoekers ervan uit dat Oxia Planum ooit behoorlijk wat water bevatte. Maar of dat ook echt zo blijkt te zijn? Rosalind en Kazachok zullen ons dat over twee jaar laten weten.