Mier infiltreert andere kolonies op een slimme manier

mieren1

Een groepje zeer agressieve mieren heeft veel voedsel verzameld. Jij bent een mier uit een andere kolonie en wil graag deze voorraad stelen. Hoe doe je dit? Een nieuwe miersoort gebruikt een hele slimme truc. De mieren vermommen zich en infiltreren vervolgens andere koloniën, zonder dat iemand het doorheeft.

Maak kennis met de Cephalotes specularis, oftewel de spiegelende schildpadmier. Deze mier kopieert de eigenschappen van andere mieren om zo kolonies binnen te dringen. Eén van de slachtoffers is de Crematogaster ampla. Deze mieren hebben een unieke lichaamshouding. Toch is de spiegelende schildpadmier in staat om deze lichaamshouding over te nemen, waardoor iedereen denkt dat de Cephalotes specularis gewoon een Crematogaster ampla is. Bijzonder, nietwaar?

De spiegelende schildpadmier (rechts) kopieert de houding van de mier links.
De spiegelende schildpadmier (rechts) kopieert de houding van de mier links.

Wanneer de spiegelende schildpadmier eenmaal is opgenomen in een kolonie, kan hij heel gemakkelijk het geurspoor volgen naar de voedselvoorraad. De wetenschappers onderzochten in Brazilië verschillende territoriums en troffen in 89 procent van de gevallen de spiegelende schildpadmier aan.

“Ik moest twee keer kijken toen ik spiegelende schildpadmieren in de andere kolonies zag”, vertelt Dr Powell. “Ze lijken namelijk exact op andere leden van een kolonie, alleen proberen ze directe confrontaties te vermijden. Ze houden een bepaalde afstand.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd