Nieuwe methode kan zonnecellen nog efficiënter maken

zonnecel-2

Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben een manier gevonden om ervoor te zorgen dat nog meer zonlicht de zonnecel bereikt, waardoor de efficiëntie van een cel omhoog schiet.

Het probleem met zonnecellen is dat de halfgeleider gesandwicht is tussen metaaldraden, die ervoor zorgen dat er een stroompje gaat lopen. Niet al het zonlicht bereikt de halfgeleider, die vaak gemaakt is van silicium. Een deel wordt gereflecteerd door de metaaldraden op het silicium.

Om de efficiëntie van zonnecellen te verhogen is het van belang om de metaaldraden doorzichtig te maken. “Dankzij nanotechnologie is het ons gelukt om het metaal nu bijna onzichtbaar te maken”, vertelt onderzoeker Vijay Narasimhan. “Hierdoor leveren zonnecellen meer energie op, waardoor de kosten worden verlaagd.”

In de video hieronder is het experiment te zien. De onderzoekers gebruikten een 16 nanometer dikke toplaag van goud op een ondergrond van silicium. De gouden toplaag bevat heel veel piepkleine gaten, die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Om nog meer licht op het silicium te laten vallen, creëerden de onderzoekers torens van silicium, die boven het goud uitstaken. Het gouden oppervlak werd donkerrood: een indicatie dat het metaal niet langer licht reflecteert.

De onderzoekers berekenen dat de efficiëntie van een normale zonnecel door deze techniek met twee procentpunten stijgt van circa 20 procent naar 22 procent. Een flinke stijging!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd